Mersul cu metroul, nociv pentru sănătate
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Cercetătorii britanici susțin că mersul cu metroul nu este chiar atât de inofensiv pe cât se crede, având efecte nocive pentru sănătatea noastră. Asta din cauza prezenţei particulelor mici de praf din aerul subteran, particule ce sunt bogate în metale precum fierul şi cuprul.

Concluziile experților au la bază analiza ştiinţifică a particulelor de praf colectate dintr-o stație de metrou din Europa. În cadrul acestui studiu, ei au constatat că particulele pot pătrunde în organism, inclusiv în plămâni, ficat şi creier, informează Agerpres.

Cum ne afectează

După cum s-a dovedit, praful generează molecule reactive, având rol fundamental în crearea unui efect toxic. Mai mult, riscul de expunere creşte pe măsura scăderii dimensiunii particulelor.

De obicei, particulele mari de praf sunt reţinute în mucusul de pe trahee, în timp ce particulele mici pot pătrunde în bronhii şi în zone mai profunde ale plămânilor, în alveole, unde se produce oxigenarea sângelui şi eliminarea dioxidului de carbon.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au demonstrat că particulele mici de praf pot trece de bariera căilor respiratorii şi pătrunde în ţesuturile de bază, afectând circulaţia sângelui. Asta dovedeşte existenţa unor pericole pentru sistemul cardiovascular, ficat, creier şi rinichi.

"Nivelul ridicat al activităţii mecanice pe căile ferate subterane, împreună cu temperatura foarte mare, joacă un rol cheie în generarea prafului bogat în metale", spune conducătorul echipei de cercetători Matt Loxham.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel