Ingrediente
- 650 gr merluciu (cântărit curăţat, 3 trunchiuri)
- 650 gr cartofi roşii
Sos de usturoi (ajada)
- 8 căţei usturoi
- 1 ceapă mică (cca 50 gr)
- 1 foaie de dafin
- 75 ml ulei măsline extravirgin
- 1 linguriţă boia dulce
- 1/4 legătura pătrunjel
Supa
- 1 ceapă mică
- 1 bucată mai mică de praz
- 1 morcov
- 1/2 linguriţă piper boabe
- cozile de la pătrunjel
- 75 ml vin alb sec
- sare
Cum se prepară
Se începe cu prepararea sosului - el trebuie să stea un pic, să se infuzeze. Într-o crăticioară mică se pune uleiul, ceapa tocată felii subţiri, 4 căţei de usturoi curăţaţi şi tăiaţi în două şi foaia de dafin. Se fierbe totul pe foc mic de tot, ca să se infuzeze uleiul cu arome. Durează cam 15 minute. Aveţi grijă să nu lăsaţi ceapa sau usturoiul să prindă culoare.... Uleiul doar să bolborosească uşor. Luaţi crăticioara de pe foc, adăugaţi boiaua, amestecaţi bine. Adăugaţi restul de 4 usturoi striviţi în sos. Lăsaţi să stea până e nevoie de el.
Într-o oală se pun zarzavaturile pentru supă la fiert (ceapa, morcovul, prazul, cozile de la pătrunjelul pentru sos, toate tăiate bucăţi mai mari), împreună cu piperul boabe, vinul şi 3.5 căni de apă. Se lasă la fiert până pregătiţi cartofii.
Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i felii (folosiţi cartofi roşii, îşi păstrează mai bine forma la fiert). Adăugaţi-i în supă care fierbe. Adăugaţi sare. Fierbeţi la foc mic, până cartofii sunt făcuţi. Tăiaţi merluciul curăţat în felii (rondele) groase de 2-3 cm, potrivit e-retete.ro. Dacă a fost congelat, îl acoperiţi 10 minute cu lapte, apoi îl scurgeţi şi-l uscaţi cu şerveţele.
Strecuraţi supa şi luaţi din strecurătoare doar cartofii. Zarzavaturile nu le folosiţi în această reţetă. Aşezaţi cartofii într-o cratiţă mai largă şi presăraţi puţină sare. Supa strecurată o puneţi din nou în oală. Adăugaţi rondelele de merluciu în supă şi fierbeţi 5 minute. Scoateţi peştele şi aşezaţi-l printre cartofi. Presăraţi puţină sare şi peste.
Strecuraţi sosul de usturoi, presând în sită să extrageţi tot sosul din legume. Adăugaţi 150 ml din supă (cea în care aţi fiert cartofii şi apoi peştele). Turnaţi sosul peste cartofi şi peşte. Presăraţi pătrunjelul tocat fin. Puneţi cratiţa pe foc, aduceţi la fierbere şi fierbeţi cu capac timp de 5 minute, scuturând cu mişcări față-spate de 2-3 ori cratiţa. Serviţi cald, imediat ce e gata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Delia Budeanu, povestea neștiută. Cea mai cunoscută crainică din istoria Televiziunii Române de dinainte de '90 se temea să nu fie împușcată de Ceaușescu
- Zodia care trebuie să facă schimbări în perioada următoare. Daniela Simulescu: Vă recomand să stați departe / video
- Banca Mondială și FMI recomandă noi taxe și impozite pe salariile românilor, dar și pe locuințe și mașini. Alternativa lui Adrian Negrescu
- Horoscop 23 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme în familie. Mergi pe vârfuri!
- Horoscop 22 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care se simte manipulată. Vei fi radical
- Modificare RCA - numeroși șoferi vor plăti bani mai mulți. Titi Aur arată manevra care s-a făcut / video
- Armata SUA testează o armă experimentală cu microunde de înaltă putere. Ce este Proiectul Meteor
- O țară din Europa are școală gratis pentru adulți, inclusiv pentru români. Învață două limbi străine și obțin și competențe profesionale
- BANCUL ZILEI: Bulișor, răspuns magistral pentru tată
- Apa îmbuteliată în pet-uri, pericol pentru sănătate. Dr. Mircea Duțu: ”Particule extrafine au ajuns în sânge, inimă și creier”. Care este cea mai sigură apă
- Ce profesii onorabile ocupă mulți români în Norvegia. „Aici este o lipsă enormă. Toți norvegienii îi laudă”
- O nouă provocare pentru școala românească, în contextul tehnologizării și ecologizării. Prof. Duțu: Un moment de cumpănă
- Cum a ajutat Marian Moroșanu, zis „Ceaușescu”, la urgentarea dosarului Mineriadei