Cartea conţine 126 de reţete pregătite de călugării de pe Sfântul Munte şi a fost tradusă în engleză, spaniolă, germană, rusă, română şi bulgară.
Epifanie a mers, de altfel, în multe ţări europene cu cartea sa, şi a câştigat recunoaştere internaţională, iar mulţi maeştri bucătari l-au invitat în bucătăriile lor pentru a învăţa tehnici culinare de la călugăr.
Epifanie se pricepea şi la producţia vinului, scrie Greek Reporter, acesta având o vie în Mylopotamos, care ţine de Mănăstirea Megiste Lavra. Pe lângă vin, mai producea şi ulei de măsline propriu.
Ce se mănâncă pe Muntele Athos
Călugării ortodocşi greci nu au voie să mănânce carne, astfel că dieta lor este formată mai ales din legume, dar uneori şi din peşte. Cu toate astea, Epifanie a explicat că acest lucru l-a ajutat să devină mai inventiv în bucătărie. Iar inventivitatea a fost pusă la încercare şi din cauza faptului că timp de 200 de zile pe an, călugării nu au voie să consume nici ulei de măsline.
Toată mănăstirile de pe muntele Athos îşi cresc propriile legume şi fructe, astfel că ingredientele sunt mereu proaspete, dar călugărul folosea în reţetele sale şi fenicul, pătrunjel, mentă, ardei roşu, scorţişoară sau chimen.
Şi, din cauza faptului că peştele poate fi consumat doar de Paşti sau alte sărbători, călugării trăiesc cu o dietă bazată pe legume, paste, fructe, cereale sau alte fructe de mare, precum caracatiţa.
Un alt secret al bucătăriei de pe muntele Athos este gătitul la foc mic, în cuptoare de piatră la foc de lemne, sau chiar în recipiente puse direct deasupra unui foc deschis.
Dieta călugărilor de pe Muntele Athos
Trei nutriţionişti, Richard Storey, Sue Todd şi Lottie Storey, au încercat să schimbe conceptul de dietă prin împărţirea celor şapte zile ale săptămânii în trei perioade alimentare distincte, inspiraţi de cele observate la mănăstirile de pe muntele Athos.
Ziua de moderaţie
Mic dejun: musli cu ovăz (sau alte cereale) şi fructe de pădure, măr răzuit sau alte fructe proaspete de sezon, suc de lămâie, lapte/apă şi alune sau nuci
Prânz: supă de pui cu pită din făină integrală
Cină: cartof dulce copt cu măsline, brânză feta şi salată verde
Gustări: un măr/o mână de nuci sau seminţe
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Horoscop 25 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care nu trebuie să mai amâne o discuție delicată! Nu vei scăpa
- Satul în care vin turiști din Austria, Germania, Belgia și de peste Ocean. Tanti Emilia dezvăluie secretele ciorbei de miel: ”Este regele ciorbei”
- O nouă escrocherie face ravagii în Franța. Ce este metoda "cetățeanul român"
- Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!
- Ucraina a refuzat ca o stradă din Odesa să se numească Mihai Eminescu. Ce variante au fost acceptate
- Salariu minim mai mare decât cel minim pe economie și șase salarii compensatorii pentru toți angajații din bănci. Acordul parafat miercuri cu sindicatele
- Mugur Ciuvică a spus cine ar fi cel mai bun președinte pentru România: E la ani lumină față de orice contracandidat / video
- Mircea Badea, propunere tare pentru șoferii de mașini electrice: Ori protejezi natura, ori ce faci?!
- Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 25 aprilie, 2024. Report cumulat la Noroc de peste 1,85 milioane de euro
- Iohannis zice că "economia României nu șchioapătă". Coșea: Bineînțeles că nu, pentru că se târâie ca un melc. Ce îi trebuie pentru a deveni "tigru"