Membri ai Guvernului de la Kiev ar fi ştiut de atentatul în urma căruia a murit Daria Dughina - raport al Serviciilor Secrete SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa foto: captură video YouTube  Iv Di
Sursa foto: captură video YouTube Iv Di
Serviciile secrete americane sunt de părere că mai mulţi membri ai Guvernului de la Kiev ar fi avut cunoştinţă de atentatul din luna august de la Moscova, în urma căruia a murit Daria Dughina, fiica ideologului lui Putin, Aleksandr Dughin. 

SUA nu a luat parte la atac, nici prin oferirea de informaţii, nici prin alte modalităţi, susţin americanii. Oficiali americani au afirmat, de asemenea, că nu aveau habar de o astfel de operaţiune la acel moment şi că s-ar fi opus, dacă ar fi fost consultaţi. În plus, aceştia i-au admonestat pe oficialii de la Kiev cu privire la asasisnat. 

Informaţii despre implicarea Ucrainei în asasinatul Dariei Dughina au ajuns pe masa oficialilor guvernamentali ai SUA abia săptămâna trecută, scrie New York Times. La momentul atentatului, Ucraina a negat orice implicare în atac, iar mai mulţi oficiali de rang înalt au continuat să nege şi când au fost întrebaţi despre raportul Serviciilor Secrete americane. 

Deşi Rusia nu s-a răzbunat în vreun fel pentru acest asasinat, SUA este îngrijorată că astfel de atacuri, deşi de importanţă simbolică, au un impact mult prea scăzut pe câmpul de luptă şi că ar putea provoca Moscova să organizeze propriile atentate asupra oficialilor ucraineni de rang înalt. 

De altfel, oficialii de la Washington ar fi deranjaţi de lipsa de transparenţă a Ucrainei cu privire la armată şi la strategii, mai ales în ceea ce priveşte planurile care se desfăşoară pe pământ rusesc. 

Încă de la începutul războiului, ucrainenii şi-au demonstrat capacitatea de a organiza acţiuni de sabotaj chiar în Rusia. Dar uciderea Dariei Dughina, dacă se confirmă a fi intenţionată, ar fi una dintre cele mai îndrăzneţe mişcări ale Kievului, arătând că ucrainenii pot ajunge extrem de aproape de ţinte ruseşti, mai arată sursa citată.

Nu au fost date numele membrilor Guvernului de la Kiev care ar fi avut cunoştinţă de acest atentat înainte de a se fi întâmplat, dar nici nu s-a spus dacă preşedintele Volodimir Zelenski ar fi aprobat acest atac. 

SUA a condamnat în august uciderea fiicei lui Aleksandr Dughin: Suntem împotriva atacurilor care vizează civilii, fie ei din Kiev, Bucea, Harkov, Kramatorsk, Mariupol sau Moscova

 

"Condamnăm atacurile împotriva civililor, fie ei din Kiev, Bucea, Harkov, Kramatorsk, Mariupol sau Moscova. Acest principiu se aplică în întreaga lume", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o conferinţă de presă.

Price a afirmat că ruşii vor ancheta cele întâmplate şi, întrebat despre acuzaţiile Moscovei, care au făcut responsabile serviciile de informaţii ucrainene pentru moartea Dariei Dughina, s-a limitat la a sublinia că Ucraina a negat implicarea în atentat.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a anunţat că atentatul împotriva fiicei lui Dughin a fost pregătit şi comis de serviciile speciale ucrainene. Potrivit notei oficiale, atacul terorist a fost comis de o cetăţeană ucraineană, identificată drept Natalia Vovk, în vârstă de 43 de ani. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Rusia o pune pe lista celor urmăriți internațional pe presupusa ucigașă a fiicei lui Dughin

Comisia de Investigații a Federației Ruse a anunțat că presupusa ucigașă a jurnalistei Daria Dughina, cetățeanul ucrainean Natalya Vovk, va fi trecută în urmărire, scrie Interfax.

"Sunt identificate și alte persoane implicate în săvârșirea acestei infracțiuni", a informat Comitetul de Investigații al Federației Ruse.

Comisia de anchetă a raportat că se efectuează o percheziție în apartamentul închiriat de Vovk. S-ar fi găsit și un garaj închiriat de Vovk, în care se efectuează cercetări.

"În cadrul cauzei penale au fost desemnate examinările necesare. Concluzia despre puterea dispozitivului exploziv activat se va face pe baza rezultatelor unei expertize medico-legale explozive", a precizat ministerul.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel