Meloni vrea să transforme RAI în ”goarna” guvernului. Nu este prima înfruntare a jurnaliștilor italieni cu extrema dreaptă... în 2021 Șoșoacă îi sechestra
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Jurnaliștii de la RAI, televiziunea publică din Italia, au intrat în grevă luni, pentru a protesta față de măsurile de reducere a bugetului și împotriva atmosferei tot mai represive pentru mass-media din Italia, sub guvernarea premierului Giorgia Meloni.

Greva de 24 de ore de la RAI este cea mai recentă acțiune de protest a jurnaliștilor italieni împotriva amenințărilor la adresa libertății presei și a exprimării din Italia, inclusiv a anchetelor penale împotriva jurnaliștilor și a cazurilor suspecte de cenzură, scrie Associated Press.

RAI, care controlează cele trei principale canale de televiziune publice din Italia, a declarat că încearcă să se transforme într-o companie media digitală modernă și nu poate face noi angajări. Într-o declarație în urma grevei, RAI a afirmat că nu pun în pericol drepturile sau locurile de muncă ale personalului actual și este "din ce în ce mai angajată în apărarea valorilor pluralismului și a libertății de exprimare".

Greva a avut loc la câteva zile după ce grupul de supraveghere a mass-media Reporteri fără Frontiere a retrogradat Italia cu cinci poziții în indexul anual al libertății presei. Italia se află acum pe locul 46 din 180, fiind inclusă în categoria "problematică" a țărilor, alături de alte state membre ale UE, precum Polonia și Ungaria.

România se află pe locul 49, în creștere față de locul 53 pe care îl ocupa anterior. Moldova surclasează multe țări ”vestice” și este consemnată locului 31, totuși în scădere față de 28. Țările din top 3 sunt Norvegia, Danemarca și Suedia, iar ”codașele” sunt Eritreea, Siria și Afghanistan.

Printre alte lucruri, RSF a menționat rapoartele despre o propusă achiziție a agenției de știri AGI, a doua agenție de știri din Italia, de către un parlamentar al partidului Lega, partener de coaliție în guvernul de dreapta al lui Meloni. Parlamentarul deja controlează trei ziare conservatoare. Luna trecută, jurnaliștii AGI au intrat în grevă pentru a protesta împotriva vânzării propuse de la ENI, controlată de stat.

Jurnaliștii de la televiziunea RAI și cei de la radio, cu două săptămâni în urmă, protestau împotriva micșorării bugetului companiei, inclusiv a blocării angajărilor, eliminării locurilor de muncă prin salarii proaste și reorganizării personalului. Ei spun că scopul final al acestor măsuri este "reducerea RAI la un simplu megafon al guvernului".

"Sunt foarte preocupat de ceea ce se întâmplă în Italia", a declarat Daniele Macheda, secretarul principal al sindicatului USIGRAI. În cadrul unei conferințe de presă de luni, organizată la asociația presei străine, Macheda a descris cazul AGI ca fiind "un simptom al unui sistem care nu funcționează și care riscă să pună în dificultate un activ al democrației, care este informația liberă și independentă".

RAI a fost recent în atenția publicului din cauza unui caz suspectat de cenzură, când a anulat brusc un monolog planificat al unui scriitor antifascist, care urma să fie difuzat la 25 aprilie, ziua în care Italia comemorează eliberarea de sub regimul fascist. Textul era foarte critic la adresa lui Meloni, al cărui partid își are originea în mișcarea neofascistă din Italia.

RAI a declarat că contractul a fost anulat din motive financiare. Meloni a postat textul pe contul ei de Facebook, dar a criticat și investigațiile jurnalistice ale RAI. Cel mai recent, ea a atacat public RAI din cauza unui program de investigație despre acordul de migrație pe care l-a încheiat cu Albania, pentru construirea a două centre de procesare a migranților acolo. Acordul a fost criticat de partidele de opoziție de stânga și de grupurile de apărare a drepturilor omului.

"Ajutați-mă să trimit lui (prim-ministrul) Edi Rama și poporului albanez solidaritatea noastră pentru că au fost linșați doar pentru că ne-au ajutat pe noi, țara noastră", a declarat Meloni partidului ei Frații Italiei, la un miting electoral pe 28 aprilie.

Jurnaliștii din Italia, inclusiv cei de la RAI, se plâng de mult timp din cauza utilizării amenințărilor, a proceselor de calomnie sau plângeri penale de către politicieni, oameni de afaceri și alte persoane care sunt subiectul anchetelor jurnalistice.

În ultimele săptămâni, redactorul ziarului Domani, Emilio Fittipaldi, a fost chemat să răspundă la întrebările membrilor comisiei parlamentare antimafie a Italiei cu privire la ancheta penală privind sursa scurgerilor de informații despre politicieni de top. Trei jurnaliști de la Domani sunt în prezent anchetați penal de procurorii din Perugia pentru reportajele lor despre ministrul apărării din guvernul Meloni și riscă să fie condamnați la închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.

Jurnaliștii de la RAI au o experiență și cu politicienii de extremă dreaptă din România. În 2021 Lucia Goracci și echipa sa au acuzat-o pe Diana Șoșoacă pentru că i-ar fi sechestrat în biroul său după un interviu și ulterior ar fi și mușcat-o. La acel eveniment a sosit și un echipaj de poliție care ar fi fost agresat de Silvestru Șoșoacă care a și fost condamnat la 180 de zile de închisoare cu suspendare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel