Meloni s-a abținut de la votul pentru Ursula von der Leyen
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Giorgia Meloni s-a abținut de la votul pentru Ursula von der Leyen. Ea a votat împotriva lui Costa și Kallas.

Premierul italian Giorgia Meloni s-a abţinut la votul prin care liderii UE, reuniţi în summit la Bruxelles, au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat de preşedinte al Comisiei Europene, însă a votat împotriva numirii fostului premier portughez Antonio Costa ca preşedinte al Consiliului European şi a prim-ministrului eston Kaja Kallas ca şefă a diplomaţiei UE, transmite ANSA și Agerpres.

Meloni a afirmat că acordul încheiat înaintea summitului între popularii (PPE) lui von der Leyen, socialiştii şi democraţii (S&D) lui Costa şi grupul liberal Renew al lui Kallas în vederea nominalizării acestui trio a fost 'greşit ca metodă şi substanţă'.

Ea şi-a reiterat opinia că acordul între cele mai mari grupuri pro-UE din Parlamentul European contravine voinţei exprimate de electoratul european la recentele alegeri, la care dreapta a înregistrat câştiguri şi grupul ei ERC (Conservatorii şi Reformiştii Europeni) i-au devansat pe liberali, devenind a treia forţă în PE.

'Propunerea formulată de partidele popular, socialist şi liberal pentru noile posturi de vârf europene este greşită ca metodă şi substanţă', a scris ea pe reţeaua X.

'Am decis să nu o sprijin din respect pentru cetăţeni şi indicaţiile care au venit de la aceşti cetăţeni în alegeri. Să continuăm să lucrăm pentru a da în cele din urmă Italiei greutatea pe care o merită în Europa', a adăugat ea.

'Nu sunt de acord că un vot contra ne pune în pericol poziţia în UE. Ar fi ruşinos dacă ei ne-ar face să plătim pentru asta', a spus Meloni după încheierea summitului, prelungit mult în noapte.

Premierul ungar Viktor Orban, aliatul Giorgiei Meloni, a votat împotriva lui von der Leyen, în favoarea lui Costa şi s-a abţinut în cazul Kajei Kallas.

Aprobarea din partea a doar 15 din cele 27 de state membre a fost suficientă pentru a asigura nominalizările, dar situaţia ar putea fi diferită în Parlamentul European luna viitoare, când votul secret ar putea distruge majoritatea PPE-S&D-Renew pentru cei trei.

Pentru a evita această situaţie, majoritatea ar putea fi lărgită pentru a-i include şi pe Verzi, chiar dacă Italia presează pentru includerea ERC în detrimentul Verzilor, în pofida vetoul socialiştilor împotriva ERC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel