Meleșcanu, reacție zero în fața unui ambasador cu tupeu. Diferența față de Macovei
Ambasadorul Belgiei, aflat într-o vizită de imagine cu sufertașul la o cantină pentru pensionari, a declarat senin: "Încă o dată vedem în România o lipsă de infrastructură socială, cauzată de trecutul comunist și structurile de stat care au fost înființate după Revoluție. (...) Structura socială în România, comparativ cu țara mea, Belgia, are performanțe slabe și ne-ar plăcea (...) să ajutăm”, bla, bla, bla…
Evident, ambasadorul are dreptate. Belgia merită mulțumiri atât pentru oferirea de modele, cât și pentru ajutorul efetiv, mult-puțin, pe care îl dă săracilor din România.
Nu cred, însă, că așa își permite să vorbească un ambasador în Serbia sau Polonia. Cred că polonezii i-ar atrage atenția că Delhaize îngroapă mici afaceri locale sub sute de magazine MegaImage, care duc profitul în Belgia, de unde trimit, prin ambasador, sfaturi. Poate ungurii i-ar cere dlui ambasador să le spună cum să construiască o capacitate mai mare a structurilor care apără concurența corectă, de exemplu. Cum să definească, în lege, concentrarea, în funcție de cota de piață la nivel național, sau de aglomerarea de magazine pe o stradă, trei-patru de la aceeași corporație? Poate ne mai dă dl. ambasador și secretul rezistenței micilor afaceri locale în fața marelui capital.
Cine își închipuie că autoritățile noastre i-ar putea sugera dlui Thomas Baekelandt ca, în loc să ofere două plicuri cu supă unui cămin de bătrâni, să permită ca o agenție a UE să fie localizată în București. Că în Bruxelles nu prea mai au loc instituțiile comunitare.
De ce se poartă dl. Thomas Baekelandt ca ambasadorul unei țări tutelare, nu al uneia partenere? Pentru că poate, pentru că așa fac toți, pentru că românii acceptă, pentru că proverbul cu capra vecinului nu vine de la Bruges, ci de la Bacău.
[citeste si]
Ce ar putea face dl. Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe într-un cabinet altfel, al românilor, pentru români etc? De pildă, să instruiască ambasadorul României în Belgia să spună lucrurilor pe nume: ” Încă o dată vedem în Belgia o lipsă de siguranță a cetățeanului, cauzată de trecutul colonia și structurile de securitate deficitare (...) Siguranța cetățeanului în Belgia, comparativ cu țara mea, România, este mai slabă slabe și ne-ar plăcea (...) să ajutăm la construirea unei capacități mai mari a structurilor”…
Dacă nu are curaj, mai bine să fie numită la Externe Monica Macovei, măcar nu se plictisește dna Oana Hăineală, singură în Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News