Medvedev spune că România ar primi teritorii din Ucraina. MAE, refuz ferm: Atribuie teritorii în mod fantezist
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
MAE respinge categoric afirmaţiile lui Dmitri Medvedev, potrivit căruia România ar primi teritorii din Ucraina. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a respins ”ferm”, joi, demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare ”o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei”.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis Agerpres, ”astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei".

”Astfel de aşa-zise 'propuneri' şi 'analize' care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a transmis MAE.

Ministerul a reafirmat sprijinul ”deplin” al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi a reiterat condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei.

România rămâne alături de Ucraina



"România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale. Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional", a subliniat MAE.

Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a publicat pe contul său din Telegram o hartă a Europei, unde cea mai mare parte a Ucrainei aparţine altor state, a relatat publicaţia rusă Vedomosti.

În postarea sa, Medvedev susţine că ar exista analişti occidentali - fără a-i nominaliza - care ar vedea în acest fel viitorul stat ucrainean, notează cotidianul citat.

Pe una din hărţile publicate de fostul preşedinte rus, şapte regiuni ucrainene sunt trecute la Polonia, una la Ungaria, două la România şi 13 regiuni plus Peninsula Crimeea la Rusia.

Astfel, Ucraina ar rămâne doar cu regiunea Kiev, conform hărţii publicate de Medvedev în ziua în care Ucraina sărbătoreşte, pentru prima oară, Ziua statalităţii, scrie Agerpres. 

Medvedev: Refuzul Occidentului de a recunoaşte autoritatea Moscovei în Crimeea este o ameninţare pentru Rusia

Refuzul Ucrainei şi al puterilor NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o ”ameninţare sistemică” pentru Rusia, a declarat, duminică, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev.

Rusia a anexat de la Ucraina Peninsula Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce un preşedinte pro-Moscova, de la Kiev, a fost înlăturat de la putere pe fondul unor proteste de amploare. Ulterior, Moscova a sprijinit şi separatiştii înarmaţi proruşi din regiunea ucraineană Donbas.

”Dacă orice alt stat – fie Ucraina sau statele NATO – crede că Crimeea nu este rusească, aceasta este o ameninţare sistemică pentru noi”, a declarat Medvedev în faţa unor veterani din Al Doilea Război Mondial, potrivit Rador.

”Aceasta este o ameninţare directă şi explicită, mai ales în condiţiile a ceea ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia”, a spus Medvedev, care îndeplineşte în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

Comentariile sale au loc la o zi după ce un oficial ucrainean a indicat că Crimeea – pe care cea mai mare parte a lumii o recunoaşte, încă, drept parte a Ucrainei – poate fi o ţintă pentru rachetele HIMARS de fabricaţie americană, utilizate recent de Kiev în lupta împotriva forţelor ruse. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel