Medicul Rădulescu: Nu există dovezi că bananele vindecă HIV sau cancerul
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Banane / Foto Pexels
Banane / Foto Pexels
Poate consumul și utilizarea diferitelor părți ale plantei de bananier să vă protejeze împotriva cancerului, diabetului, HIV și a unei multitudini de alte afecțiuni? Un răspuns vine de la medicul Vasi Rădulescu.

Medicul Vasi Rădulescu precizează pe drvasiradulescu.ro că, într-un videoclip, un bărbat, care se autointitulează doctorul în medicină naturală și cel mai mare fitoterapeut din toate timpurile și care pretinde că este din insula Trinidad, din Caraibe, vorbește despre beneficiile plantei de banane. „El explică cum se mănâncă bananele verzi necoapte, părți din floarea de bananier și frunze de bananier, în timp ce stă lângă un palmier mare de bananier și arată camerei diferite părți ale plantei. Una dintre cele mai șocante afirmații ale sale este că “rădăcina și tulpina bananei pot lupta împotriva cancerului, pot lupta împotriva HIV”. De asemenea, el susține că “nici un cancer sau diabet nu ar putea ataca organismul” dacă se mănâncă “niploidul” bananei, sau partea uscată de la capătul fructului de banană. Deși nu oferă nicio dovadă pentru afirmațiile sale, el spune spre sfârșitul videoclipului că “niciun cancer nu poate trăi într-un organism alcalin” și că banana este “unul dintre cele mai alcaline alimente care formează alcalinitate pe care le avem în lume”. Aceasta nu este prima dată când întâlnim afirmații scandaloase despre presupusele beneficii ale fructului și ale altor părți ale bananei. Am relatat anterior că nu există nicio dovadă că bananele coapte conțin proteine care luptă împotriva cancerului și că frunzele proaspete de banană nu ar vindeca escarele. Am arătat, de asemenea, că floarea de banană nu este un “aliment miraculos”.

Dar ar trebui aceste noi afirmații despre banane să fie luate în serios?

Nu există legături dovedite între cancere și alimentele alcaline

Să începem cu afirmația potrivit căreia niciun cancer “nu poate trăi într-un organism alcalin”. Acesta este un mit vechi, demitizat temeinic și nu există nicio legătură între o dietă alcalină și prevenirea cancerului”, precizează medicul.

„Așa cum Africa Check a constatat anterior, dieta nu influențează nivelul pH-ului corpului sau al sângelui – rinichii și plămânii îndeplinesc această funcție. Nu puteți alcaliniza organismul prin consumul anumitor alimente.

Acest lucru nu înseamnă că beneficiile pentru sănătate nu ar putea fi derivate din planta de bananier. O analiză sistematică din 2021 a constatat că “produsele din banane și fitoconstituenții prezintă un potențial enorm pentru dezvoltarea viitoare a medicamentelor pentru prevenirea și terapia cancerului”.

Dar acest lucru nu se datorează acidității sau alcalinității plantei. După cum concluzionează autorii recenziei, “ar trebui efectuate mai multe studii mecaniciste și studii clinice bine concepute pentru a stabili eficacitatea sa”.

În prezent, nu există nicio dovadă că consumul oricărei părți a bananei previne sau vindecă cancerul. Cancerul este denumirea dată unui număr mare de boli, toate caracterizate prin dezvoltarea anormală a celulelor din organism. Este foarte puțin probabil ca un aliment sau o plantă să “lupte împotriva oricărui tip de cancer”, așa cum susține fitoterapeutul.

Dacă o plantă la fel de ușor de cultivat și de larg accesibilă ca banana ar putea “lupta” împotriva HIV, aceasta ar fi pe prima pagină a ziarelor internaționale. Și, deși fitoterapeutul nu intră în detalii despre asta, afirmația sa potrivit căreia rădăcina și tulpina bananei “pot lupta împotriva HIV” este, de asemenea, falsă”, a subliniat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel