Data publicării:

Medicul Carmen Dorobăț, mesaj pentru părinți: Simptomul pe care micuțul poate să-l descrie sau nu, important e ca cei din jur să observe

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Ministerul Sănătății a făcut precizări despre cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România. Este vorba despre o fetiță de cinci ani, internată la un spital de specialitate din 4 aprilie. Medicul Carmen Dorobăț recomandă ca măsuri de prevenție evitarea spațiilor aglomerate și spălatul pe mâini cu apă și săpun.

„Trebuie să fim prudenți. Vorbim despre un adenovirus care se transmite pe cale respiratorie. Ar trebui să ne protejăm și să evităm aglomerațiile. Atâta vreme cât astfel de virusuri, și nu neapărat adenovirusuri, pot persista și pe anumite suprafețe pentru o perioadă de timp, deci atenție și la contactul direct. Măsuri de igienă, spălatul pe mâini cu apă și săpun. Aș putea să aduc la cunoștința părinților că ar trebui să fie atenți la fenomenele digestive, dar și la ceea ce înseamnă icter, adică colorarea în galben a ochilor, la urini închise la culoare, care vin odată cu colorația în galben a ochilor și, de asemenea, o stare de somnolență pe care micuțul poate să o descrie sau nu, important este ca cei din jur să o observe”, a declarat Carmen Dorobăț la Antena 3.

Ministerul Sănătății: Cazul raportat de România e al unei fetițe de 5 ani. Nu a călătorit în străinătate

Ministerul Sănătății a făcut, luni, primele precizări cu privire la cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România. Este vorba despre o fetiță de cinci ani, internată din 4 aprilie.

„Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între o lună și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

„Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de cinci ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, a transmis Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel