Data actualizării:
Data publicării:

Medicina nucleară, tehnică gold standard pentru oncologie. După 30 de minute, se obține o imagine care îți poate salva viața / video

Autor: Liliana Zamarcaru | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

„Medicina nucleară, în general, este o tehnică gold standard pentru oncologie”, a spus Ruxandra Vlădescu, medic medicină nucleară la Spitalul Clinic SANADOR.

Alegeri prezidentiale 2024

„Medicina nucleară, în general, este o tehnică gold standard pentru oncologie, și nu numai pentru oncologie. SPECT-CT-ul cuprinde o sumă de investigații dedicate oncologiei. În medicina nucleară, în afara PET-CT, există zona de SPECT, de medicină nucleară oarecum clasică, dar care a evoluat enorm, care are imagine de fuziune, pentru că aparatura a crescut foarte mult în performanță și acum există, ca și la PET, un aparat scintigrafic care face SPECT-CT, adică face si tomografie de emisie și tomografie de transmisie în același timp”, a explicat specialistul Ruxandra Vlădescu în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

„Pacientul, la o scanare de aproximativ 30 de minute, obține o imagine de fuziune, o imagine metabolică, o imagine morfologică în același timp. Este un lucru extraordinar de important în oncologie, de exemplu, pentru că aproape că nu există monitorizarea pacientului oncologic fără o scintigrafie osoasă. De ce? Există apariția leziunilor metastatice osoase care poate scăpa un examen RMN sau un examen CT și care sunt descoperite la un examen scintigrafic, la care, dacă se adaugă și un SPECT-CT, performanța imagisticii este foarte mare și descoperirea acestor leziuni foarte mici metastatice se face precoce”, a subliniat specialistul Ruxandra Vlădescu.

Sanador

Medicina nucleară, PET-CT, SPECT, tot ce trebuie să știi. Ruxandra Vlădescu (SANADOR), la DC News

Youtube video image

 

Citește și...

Ruxandra Vlădescu (SANADOR): Răspunsul la această situație este foarte important pentru orice pacient oncologic

 

„Medicina nucleară în general este, într-adevăr, o investigație de vârf, pentru că este o investigație de funcție de organ. Evoluția ei a mers crescendo, până la diagnosticul de metabolism celular, capitol la care intră și PET-CT. Este o investigație de vârf care se adresează în primul rând pacientului oncologic. Principiul acestei tehnici constă în existența unui radioizotop, care are un comportament, glucoza, știind că orice tumoră este consumatoare de glucoză. Celula canceroasă este mare consumatoare de glucoză", a explicat specialistul Ruxandra Vlădescu.

„Dizolvarea acestei molecule se face în ser fiziologic. Este o substanță radioactivă, un radioizotop non-alergogen, care nu generează niciun fel de alergii. Comportamentul lui, după introducerea intravenoasă, este de fixare, de captare, de concentrare în zona patologică, respectiv în zona tumorală, fie că este o tumoră primară sau secundară”, a mai explicat medicul de la SANADOR.

„Principiul medicinei nucleare este imagistica de emisie. Deci pacientul devine radioactiv și aparatul culege informația de la pacient și creează o imagine. S-a ajuns la marea performanță cu o imagine de metabolism, o imagine de fuziune, pentru că toate aparatele de medicină nucleare performante, fie că sunt de SPECT-CT, fie că sunt de PET-CT, fac imagini de fuziune care înseamnă așa: o imagine de metabolism, se merge până la funcție celulară, care suprapune o imagine, o hartă morfologică, tomografia clasică, și atunci imaginea aceasta de fuziune dă răspuns atât despre funcția tumorală, funcția leziunii respective, cât și despre localizarea ei. Precizia metodei este foarte mare", a precizat Ruxandra Vlădescu. Continuarea materialului, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel