Data actualizării:
Data publicării:

Medicina din România, încetinită de un viciu birocratic. Dr. Victor Costache, SANADOR: Mulţi nu pot fi trataţi din cauza acestei aberaţii

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Facebook, Dr. Victor Costache
Foto: Facebook, Dr. Victor Costache

Victor Costache, medic chirurg cardiovascular la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit la DC News despre piedicile birocratice care îngreunează bunul mers al lucrurilor în instituţiile medicale din România.

Anevrismul de aortă face parte din categoria bolilor cardiovasculare cu risc crescut de deces, în special atunci când se produce ruptura acestuia. Din păcate, este una din afecţiunile pentru al cărei tratament medicii se lovesc, deseori, de piedici birocratice care nu le permit să facă uz de aparatura de specialitate care, culmea, există în România. De ce? Pentru că astfel de afecţiuni nu sunt cuprinse în nomenclatorul CNAS. Este şi motivul pentru care oamenii aleg să se trateze peste graniţă.

Statul român plăteşte de 5 ori mai mult pentru pacienţii care se tratează în străinătate

"În România, încă mai avem de actualizat, încă mai avem de lucru pentru a ne alinia la bunele practici europene. Sunt o serie de patologii "orfane" prin felul în care acestea sunt clasificate în programe la Ministerul Sănătăţii. Sunt pacienţi care rămân în afara unităţilor terapeutice tocmai pentru că nu există în nomenclatorul programelor de sănătate. Ca să vă dau un exemplu, orice patologie aortică este imposibil de tratat în România deoarece nu a fost cuprinsă în nomenclatorul programelor CNAS şi, astfel, numeroşi pacienţi cu disecţii sau cu anevrisme aortice ori anevrisme suprarenale, deşi avem specialişti, nu pot fi trataţi din cauza unui "viciu birocratic".

Noi, toţi specialiştii din ţară, am semnalat această anormalitate şi sperăm la o actualizare a programelor naţionale cu corecţia acestor "vicii". În privat se poate, dar nu mi se pare că e etic în contextul în care aceste dispozitive costă minim 10 000 de euro. Pacientul asigurat ar trebui să beneficieze de toate acestea. La fel, în cadrul programelor transcateter, tehnologia a evoluat foarte mult, însă la fel mulţi nu pot fi trataţi în România din cauza acestei aberaţii. Reversul medaliei? Aceşti pacienţi pleacă şi se tratează în străinătate, iar factura pe care o plăteşte statul român este de cinci ori mai mare decât dacă ar fi trataţi la noi."

Intervenţie de succes

Reamintim că la Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală condusă de Prof. Dr. Victor S. Costache a realizat în premieră națională o intervenție minim invazivă pentru un caz cardiovascular complex. La un pacient în vârstă de 76 de ani, s-au realizat înlocuirea de valvă aortică transcateter cu proteză biologică și endoprotezarea pentru anevrismul aortic abdominal și de artere iliace cu dispozitive de ultima generație, în același timp operator. Întreaga procedură s-a desfășurat endovascular, prin abord transfemural, minim invaziv, în Laboratorul de Angiografie din Spitalul Clinic SANADOR. Pacientul suferea de stenoză severă a valvei aortice și anevrism aortic infrarenal, ambele patologii fiind rezolvate printr-o singură procedură transcateter. Operația în premieră a fost realizată la 9 iunie 2022 la Spitalul Clinic SANADOR, iar pacientul a fost transferat pe Secția de Chirurgie Cardiovasculară la mai puțin de 24 de ore de la intervenție.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel