Data publicării:

Medicii de familie, datorii la stat, după tratamentele prescrise: "Iau înapoi din veniturile medicilor"

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Medic
Medic

Aproximativ 100 de medici de familie din Bucureşti care au fost notificaţi că datorează bani pentru tratamente prescrise în perioada 2014-2015 pacienţilor diagnosticaţi cu hepatită sau insuficienţă renală cronică intenţionează să dea în judecată CASMB.

Aproximativ 100 de medici de familie din Bucureşti care au fost notificaţi că datorează bani pentru tratamente prescrise în perioada 2014-2015 pacienţilor diagnosticaţi cu hepatită sau insuficienţă renală cronică intenţionează să dea în judecată CASMB, dacă explicaţiile din contestaţiile lor nu vor fi luate în considerare, a declarat Marina Pîrcălabu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti şi judeţul Ilfov (PMFB).

"De câteva săptămâni au fost notificaţi (...) de către CASMB că ar fi datori cu nişte sume mari ce reprezintă datorii către Casa de Asigurări şi anume contravaloarea tratamentelor prescrise de aceştia pentru bolnavii lor cronici cu hepatită sau cu insuficienţă renală cronică. (...) Până acum e vorba de aproximativ 100 de medici din Bucureşti. Atâţi au fost controlaţi, nu că doar atâţia au fost găsiţi cu 'vini'. Toţi medicii care au fost controlaţi în urma raportului Curţii de Conturi, toţi au fost găsiţi cu diverse vini de acest gen administrative", a spus Pîrcălabu, marţi, într-o conferinţă de presă.

Conform acesteia, toţi medicii de familie care au primit notificări pentru sume cuprinse între 3.000 lei la 90.000 de lei au fost sfătuiţi să depună contestaţie.

"Intenţionăm să acţionăm în judecată"

"Aşteptăm răspunsul la aceste contestaţii şi noi sperăm să fie luate în considerare explicaţiile noastre, dacă nu, intenţionăm să acţionăm în judecată, pentru că experienţele de până acum ne-au demonstrat că în general comisia de arbitraj susţine opinia casei judeţene", a afirmat Pîrcălabu.

Ea a afirmat că medicii sunt puşi să plătească tratamentele pacienţilor "pentru că hârtiile nu sunt conforme".

"Ne găsim în situaţia în care suntem puşi să plătim aceste tratamente pentru că hârtiile nu sunt conforme. E vorba doar despre circuitul hârtiilor, nu de tratamente abuzive, nepotrivite, e vorba doar despre hârtii care uneori nu respectă formatul cerut. Nu există niciun fel de prejudiciu, ni se pare aberant acum să ni se impute aceste valori imense ale medicamentelor cu penalizări şi dobânzi (...) S-au realizat nişte rapoarte de control în baza cărora am fost notificaţi. Nu suntem de acord, ni se pare nu doar umilitor şi nedrept, ni se pare de-a dreptul abuziv. Intenţionăm să acţionăm în aşa fel încât să fie anulate aceste rapoarte, pentru că nici noi şi nici pacienţii nu poartă nicio vină că legile sunt imperfecte şi uneori nu sunt corelate între ele", a precizat Pîrcălabu.

"Vrem anularea acestor rapoarte de control"

Ea a spus că trebuie să fie stopată această atitudine la adresa medicilor. "Vrem anularea acestor rapoarte de control, pentru că degeaba spune 'Nu mai eşti dator', dar la controlul următor se întâmplă exact aceeaşi problemă. (...) Trebuie făcute ajustări legislative în protocoalele de prescriere", a afirmat Pîrcălabu. Anterior, în cadrul conferinţei de presă, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a menţionat că a discutat cu Ministrul Sănătăţii, care i-a spus că nu trebuie dat niciun ban la acest moment.

"Am discutat şi cu doamna ministru aceste aspecte, ea a discutat şi domnia sa cu preşedintele CNAS, s-a ajuns la concluzia că e vorba doar de o notificare a medicilor de familie şi la comisia de arbitraj aceste lucruri vor fi lămurite, sper că aşa se vor întâmpla lucrurile şi că în momentul de faţă, din ce mi s-a spus, nu trebuie să dea nimeni niciun fel de leu. Mi s-a atras atenţia că e vorba despre notificări şi nu de imputări", a declarat Adrian Streinu Cercel.

În replică, Pîrcălabu a spus că în notificări se menţionează că în 10 zile lucrătoare medicii trebuie să achite banii. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat că se ajunge la comisia de arbitraj pentru că medicii sunt priviţi drept vinovaţi.

"Vin să ia înapoi din veniturile medicilor de familie"

"Apar periodic aceste notificări care vin să ia înapoi din veniturile medicilor de familie, unele dintre sumele despre care vorbim se referă la veniturile unui cabinet pe durata de un an, or asta înseamnă că toată activitatea cabinetului respectiv trebuie să se închidă (...) dacă banii trebuie daţi înapoi. Nu există niciun fel de prejudiciu, aceşti pacienţi au fost trataţi, unii dintre ei sunt complet vindecaţi, au beneficiat de tratamentul care a fost prescris", a subliniat Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, Marinela Debu, a afirmat că teama celor pe care-i reprezintă este că medicii nu vor mai dori să prescrie medicamente pentru că "ceva nu e exact la liniuţă" şi vor rămâne fără tratament

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel