Medicii constănţeni fug din sistemul sanitar românesc
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
medici
medici

Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a înregistrat în primele zece luni ale acestui an, 163 e cereri ale medicilor  în vederea obţineri certificatelor de conformitate obligatorii pentru desfăşurarea activităţii peste graniţă, informează Observator de Constanţa.

Autor: Adrian Stroescu

„Majoritatea au primit actele încă de acum şase luni, iar alte cereri se afla în lucru. Sunt medici din toate specialităţile care au solicitat certificatele de conformitate, inclusiv patru medici din urgenţe, şase chirurgi generalişti, câte un cardiolog, un ginecolog, un medic ortodont”, a declarat directorul DSP Constanţa, doctor Constantin Dina.

Specialitatea care domină este medicina generală (67 de medici), iar alte 21 de cereri au venit din partea medicilor de familie. Printre cei care vor sa plece afară se numără şi stomatologii.

Cum Casa de Asigurări de Sănătate nu decontează servicii medicale de peste 1.000 de lei pe lună pentru fiecare medic stomatolog, aceştia nu au altă variantă decât munca în străinătate. Din 2010 şi până în prezent, 45 de stomatologi au emigrat. În prezent, 30 de localităţi constantene din mediul rural au rămas fără specialişti în stomatologie.

Pe lista celor care nu mai vor să muncească în ţară se mai numără trei ORL-isti, doi pediatri, epidemiologi, pneumologi, medici internişti şi neurologi, şapte radiologi, trei endocrinologi şi tot atâţi chirurgi buco-maxilo-faciali. Medicii se plâng de faptul că nici pacienţii, nici statul nu îi apreciază la adevarata lor valoare. Mai exact, dacă la malul mării un medic specialist poate ajunge la un venit maxim de 1.000 euro, în funcţie de vechime şi de specialitate, în spitalele din străinătate salariile pornesc de la 3.000 euro şi pot ajunge până la 10.000 euro pe lună pentru un medic specialist. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât posturile sunt, în continuare, blocate de Ministerul Sănătăţii. Potrivit DSPJ, de la începutul anului şi până în prezent, au fost deblocate aproximativ 20 de posturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel