Data actualizării:
Data publicării:

MEDICI BĂTUȚI. CMB, studiu privind agresiunea doctorilor

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Sistemul medical din România oferă o imagine sumbră: doctori plătiți prost, bătuți și înjurați de pacienți. Singura soluție pare a fi străinătatea care le oferă medicilor șansa unui trai decent și posibilitatea de a fi respectați pentru faptul că salvează vieți într-o Românie care nu oferă multe perspective.

Un raport prezentat la Colegiul Medicilor Bucureşti arată că 86% dintre medici au fost expuşi în cel puţin o circumstanţă la agresiune verbală. 10% au fost victime ale violenţelor fizice. Multe dintre cadrele medicale aleg să plece din ţară, pentru că nu sunt plătite decent şi mai suportă şi acte de violenţă.

Numărul de cazuri de violență înregistrat, mai mic decât cel oficial

Prof. Dr. Ioan Lascăr, președintele CMMB și al Fundației CMMB consideră că numărul de cazuri violente înregistrat oficial este mai mic decât cel real, iar absența sancțiunilor pentru autori sporește nemulțumirea angajaților din spitale.

50% (460 persoane) din totalul celor chestionaţi au declarat că agresiunile verbale, fizice sau de altă natură produse în timpul exercitării profesiei le-au afectat sănătatea, calitatea vieţii sau activitatea, arată studiul.

"În țara noastră a măsura impactul actelor de agresiune la adresa lucrătorilor din sănătate reprezintă o provocare, dată fiind lipsa unor informații oficiale disponibile opiniei publice, dar și absența unui sistem de monitorizare (de preferat în timp real) și chiar reticenței victimelor de a raporta un incident în anumite situații. Nici cazurile de agresiune, nici consecințele acestora asupra personalului medical nu au fost înregistrate sistematic și nu există mecanisme unitare de raportare sau proceduri scrise pentru a manageria acest tip de incidente", a afirmat Georgeta Ionescu, Directorul Fundației Colegiului Medicilor din București.

VEZI ȘI: Gala Excelenței în Sănătate. George Ivașcu: Medicii sunt niște artiști - EXCLUSIV

Principalele rezultate

Potrivit "Studiului pilot privind expunerea la agresiune a medicilor din Bucureşti", 14,2% dintre cei intervievaţi spun că nu au avut asemenea incidente de agresiune.

De asemenea, 48% dintre cei care au fost victime ale violenţei la locul de muncă nu au depus un raport oficial cu privire la eveniment pentru a semnala violenţa fizică sau abuzul verbal.

Doar 47,3% dintre cei care au consemnat că au fost agresaţi fizic (în total declarând 176 agresiuni fizice) s-au adresat poliţiei.

Creşterea numărului de incidente, frecvenţa şi severitatea impactului fac ca unii profesionişti de îngrijire a sănătăţii să sufere de simptome date de stres şi epuizare (36,8%) şi, în anumite cazuri, de tulburări datorate unui stres post-traumatic (2,9%), arată studiul.

15,7% apreciază că violenţa a avut un impact negativ asupra familiei şi asupra calităţii vieţii lor.

Acelaşi studiu relevă că 72,4% dintre participanţii la studiu efectuează timp suplimentar de lucru, între una şi 32 ore săptămânal, cu o medie de 7,95 ore săptămânal.

În Bucureşti sunt înregistraţi aproximativ 14.500 medici, dintre care 68% sunt femei şi 32% bărbaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel