Medicamentele nu sunt bomboane, susține ARPIM
În urma unui studiu realizat, în cursul lunii martie 2012, de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a rezultat că peste 60% dintre părinţi administrează medicamente copiilor, fără recomandarea medicului și neluând în calcul riscurile la care sunt expuși minorii, medicamentele nefind bomboane.
Studiul, care face parte din campania de responsabilitate socială „Medicamentele nu sunt bomboane”, organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, relevă comportamentul părinţilor legat de automedicaţie, când vine vorba despre copiii lor, şi are în vedere cele mai frecvente boli pentru care se dau medicamente copiilor fără sfatul medicului, tipurile de medicamente cel mai des administrate de către părinți sau cele mai invocate motive pentru care părinții ajung la acest gest.
Cercetarea a demonstrat că peste 60% dintre părinți au administrat medicamente celor copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani fără a consulta vreun medic, în timp ce peste 50% din cei intervievați au specificat că în ultimele șase luni au apelat la un astfel de tratament pentru afecțiuni ca tuse, febră, nas înfundat, dureri de gât, răgușeală sau pentru întărirea sistemului imunitar.
Dintre cele mai administrate medicamente fără un sfat din partea specialiștilor, părinții au specificat vitaminele suplimentare alimentare, antitusive, antipiretice, analgezice, dar și antibiotice.
În privinţa motivelor pentru automedicaţie, românii se bazează în principal pe experienţa anterioară în astfel de situaţii, considerând că ştiu care sunt tratamentele potrivite pentru copiii lor, influențiatorii externi - internet sau sfaturile prietenilor - având un rol redus în automedicație, dar și din cauza lipsei de timp.
Deşi conştienţi în privinţa riscurilor generale ale automedicaţiei, când vine vorba de efecte adverse punctuale românii nu au o părere clar conturată – cel mai des menţionat aspect este legat de creşterea toxicităţii ficatului.
Conform studiului, femeile cu studii superioare și vârsta între 30 și 49 de ani sunt mai predispuse să ofere medicamente copiilor fără să meargă înainte la un consult medical, fenomenul fiind mai des întâlnit în rândul mamelor care au copii cu vârsta peste 6 ani.
,,Acest studiu ne-a oferit fundamentul pentru lansarea campaniei de responsabilitate socială Medicamentele nu sunt bomboane. Campania se va desfăşura în perioada aprilie – decembrie 2012 şi se adresează tuturor părinţilor, bunicilor și în general celor care se ocupă de creşterea unui copil. Ne vom întâlni cu aceștia pe tot parcursul anului, în cadrul evenimentelor pe care le vom desfășura, dar îi invităm să acceseze și pagina online medicamentelenusuntbomboane.ro pentru mai multe informații despre fenomenul automedicaţiei”, a adăugat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct ARPIM.
ARPIM este afiliată la Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) – organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice internaționale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunității științifice internaționale.
Obiective
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News