Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Medicamente "verzi", până în 2050. Dan Zaharescu subliniază riscurile interzicerii unor substanțe. Vâlcu, exemplu cu cianurile din farduri

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)

Dan Zaharescu, director ARPIM, a vorbit despre un aspect prins în noua legislație farmaceutică europeană: până în 2050 să fie fabricate medicamente cu un impact cât mai redus asupra mediului.

"Se doreşte ca, în viitor, să fie fabricate medicamente "verzi", care să aibă un impact cât mai redus asupra mediului. Orizontul este la nivelul anilor 2050 - să fim complet verzi. Există riscuri pe zona de industrie farmaceutică, pentru că vorbim de substanţe care nu sunt toate biodegradabile şi se doreşte ca, printre ingrediente medicamentelor, să fie cât mai multe substanţe biodegradabile, impactul asupra mediului să fie cât mai redus. Costurile legate de medicamente vor creşte pentru că nu mai pot fi folosite aceleaşi ingrediente, materii prime.

"Substanţe considerate cancerigene și interzise în alimente, vitale în medicamente"

Anumite substanţe, la ora actuală, au fost considerate cancerigene şi sunt interzise în utilizarea în alimente, în schimb sunt vitale pentru folosirea lor că ingrediente în medicamente. Aici, sunt anumite situaţii unde anumite medicamente riscă să nu mai poată fi produse, dacă se renunţă la substanţele respective. Aici, vorbim de substanţe infime la nivelul medicamentelor. Sunt nişte aspecte care trebuie luate în considerare şi analizate cu grijă, atunci când vorbim despre interdicţii în folosirea pentru uzul uman al anumitor substanţe", a spus Dan Zaharescu, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate", de pe DC News și DC Medical. 

"Există o anumită cantitate de cianuri și în farduri. Sigur că nu e periculoasă! Aşa, dacă interzici totul pe motiv că o tonă din acel produs este periculos şi nu mai laşi câteva miligrame într-o pastilă, s-ar putea să avem probleme", a punctat jurnalistul Val Vâlcu.

Vezi și: Îndulcitorii nu provoacă boli. Există o altă cauză a acestora. Mihaela Bilic, avertisment

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel