Medicament pentru tratarea Alzheimer, rezultate pozitive la studiile clinice
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la meo, Pexels
Fotografie de la meo, Pexels
Un studiu clinic pentru un medicament împotriva Alzheimer a avut rezultate pozitive. 

Oameni de ştiinţă au salutat miercuri rezultatele detaliate ale unui studiu clinic asupra unui nou medicament care confirmă eficacitatea acestuia în încetinirea declinului cognitiv al pacienţilor cu boala neurodegenerativă Alzheimer, dar au remarcat şi efecte adverse uneori severe ale acestui medicament, relatează AFP.

Rezultatele complete ale acestui studiu clinic avansat (faza III) realizat pe aproape 1.800 de persoane monitorizate timp de 18 luni au confirmat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab, un medicament dezvoltat de grupul farmaceutic japonez Eisai şi de cel american Biogen.

Această proporţie "semnificativă din punct de vedere statistic", conform celor două grupuri, fusese deja anunţată la sfârşitul lunii septembrie. Dar studiul complet, publicat miercuri în New England Journal of Medicine, precizează şi ratele de incidenţă ale efectelor adverse ale lecanemab-ului, uneori grave şi notabil mai frecvente decât în grupul de pacienţi trataţi sub placebo.

Astfel, 17,3% dintre pacienţii trataţi cu lecanemab au suferit hemoragii cerebrale, faţă de 9% din grupul placebo. Şi 12,6% dintre persoanele care au primit acest medicament experimental au suferit de edem cerebral, comparativ cu doar 1,7% în grupul placebo.

Cu toate acestea, rata globală a mortalităţii este aproape aceeaşi în cele două grupuri de pacienţi din studiu (0,7% la persoanele tratate cu lecanemab, 0,8% la cei trataţi sub placebo).

"Este primul medicament care oferă o opţiune reală de tratament pentru persoanele cu Alzheimer", a declarat Bart De Strooper, directorul Institutului de Cercetare a Demenţei din Marea Britanie, scrie Agerpres.

Berea ar putea fi cheia pentru prevenirea bolii Alzheimer

Cercetătorii au sugerat într-un studiu recent că extractele de flori de hamei găsite în bere ar putea deține cheia pentru prevenirea bolii Alzheimer, care este o formă comună de demență.

În general, hameiul acționează ca agenți stabilizatori în toate berile. Pentru studiul lor, cercetătorii de la Universitatea din Milano-Bicocca au testat patru soiuri comune de extracte de flori de hamei pentru a determina dacă ar ajuta la prevenirea aglomerării proteinelor din creier asociate cu Alzheimer.

Soiurile de hamei testate au inclus Cascade, Saaz, Tettnang și Summit, pe care cercetătorii le-au expus la proteinele amiloide și la celulele nervoase umane.

Ceea ce au dezvăluit descoperirile lor a fost că au fost capabili să blocheze proteinele beta amiloid de la aglomerarea în jurul celulelor. În plus, ele conțin proprietăți antioxidante despre care se crede că protejează celulele din organism.

Extractele de hamei din bere au declanșat, de asemenea, un proces de reînnoire numit căi autofagice. 

Potrivit informațiilor de la Asociația Alzheimer, nu există o singură cauză legată de boala Alzheimer, deoarece aceasta se dezvoltă din mai mulți factori, cum ar fi genetica, stilul de viață și mediul înconjurător. 

Cu toate acestea, cercetătorii implicați în acest studiu special l-au atribuit proteinelor beta-amiloid, care se găsesc în mod natural, care se adună împreună pentru a forma plăci care se adună între neuroni, perturbând funcția celulară. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel