Data actualizării:
Data publicării:

Medic, amenințat după ce a zis despre pandemia Covid-19: Mi-au spus că mă vor tăia în bucăți

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Salvador Macip
Salvador Macip

Prețul plătit pentru a vorbi public despre pandemie este mare.

Oamenii de știință, transformați în purtători de cuvânt în criza Covid-19, odată cu izbucnirea pandemiei, au devenit ținta atacurilor și hărțuirii prin intermediul rețelelor de socializare. Amenințările cu moartea, bullying-ul în rețelele de socializare și campaniile de discreditare sunt câteva dintre consecințele pe care, potrivit unui studiu recent, le-au suferit experții care au îndrăznit să-și răspândească cunoștințele despre virus.

Pentru a analiza în ce măsură profesioniștii din domeniul medical au fost supuși acestor atacuri, revista „Nature” a realizat un sondaj la care au participat peste 300 de oameni de știință care au acordat, de-a lungul timpului, interviuri în presă despre coronavirus sau au discutat problema pe rețelele lor de socializare. Rezultatele au constatat că, într-adevăr, există „o experiență extinsă de hărțuire sau abuz”.

Aproximativ 15% dintre cei chestionați au spus că au fost amenințați cu moartea, iar 22% au primit amenințări cu violență fizică sau sexuală. Unora le-a fost publicată adresa personală pe Internet. Șase dintre ei au spus că au fost agresați fizic.

Salvador Macip, cercetător la Universitatea din Leicester (Marea Britanie), a fost amenințat pentru că a vorbit despre vaccinul împotriva Covid-19: „Am fost unul dintre primii care a vorbit despre vaccinarea copiilor, iar acest lucru a atras atenția antivacciniștilor care au organizat o campanie de hărțuire și demolare a mea pe rețelele de socializare. Nu doar m-au insultat, ci m-au și amenințat spunând că știu unde locuiesc, că mă vor urmări unde mă duc și mă vor tăia în bucăți. Erau deja chestii care înfricoșau”, scrie 20 min.es.

Salvador Macip și-a închis conturile de socializare în încercarea de a scăpa de agresorii din mediul online: „Presupun că antivacciniștii o fac pentru a intimida oamenii care gândesc diferit. Nu cred că cineva este cu adevărat dispus să-și îndeplinească amenințările, dar este la fel de înfricoșător”.

Medicii și cercetătorii care au participat la studiu au spus că se simt neprotejați. Șansele de a primi e-mailuri amenințătoare, apeluri telefonice sau de a fi victima unui atac coordonat și a unei campanii de calomnie pe rețelele de socializare, cresc vertiginos din cauza Covid-19. Oamenii de știință nu consideră că guvernele fac suficient pentru a le apăra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel