Mecanismele ascunse ale ştirilor false. Raluca Radu (FJSC): Adevărul e plicticos. Invenţiile sunt mult mai interesante
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: memyselfaneye - Pixabay
Foto: memyselfaneye - Pixabay
Prof. univ. dr. Raluca Radu, directorul Departamentului de Jurnalism din FJSC a explicat care sunt mecanismele care îi fac pe oameni să acceseze o ştire chiar dacă au "indicii temeinice" că aceasta ar fi falsă, că ar fi o păcăleală, un click bait. 

"De multe ori, noi citim pe reţelele de socializare numai titlurile ştirilor, nu mai intrăm şi pe site. Atunci când intrăm pe site ne gândim că poate o fi greşit o dată, dar uite că în alte cazuri a fost corect. Dacă site-ul respective nu se promovează ca având un standard foarte înalt legat de corectitudine nici publicul nu cere acel standard foarte înalt legat de corectitudine şi mai sunt diverse cârlige psihologice.

De exemplu, unele ştiri acestea false sunt aşa de bizare, încât ni se par adevărate tocmai pentru că noutatea este atât de puternică şi ne gândim că ne-am aştepta să se întâmple aşa ceva. Nu vrem să fim păcăliţi, dar ineditul e atât de mare încât pe moment crezi şi chiar îl dai mai departe, că ai elementul acesta de noutate.

Adevărul este foarte plicticos, întotdeauna invenţiile acestea sunt mult mai interesante decât adevărul care e plicticos", a explicat, în cadrul unui interviu la DC News TV, prof. univ. dr. Raluca Radu, directorul Departamentului de Jurnalism din Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Manual anti FAKE NEWS

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni în care a fost prezentat manualul UNESCO, „Jurnalism, fake news & dezinformare”, care este acum disponibil gratuit, online, în 24 de limbi, inclusiv limba română.

O echipă de 50 de studenți și șapte cadre didactice de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București (FJSC, UB) a tradus în limba română unul dintre cele mai cunoscute publicații la nivel mondial împotriva dezinformării.  Manualul Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a fost lansat vineri, 14 mai, într-un eveniment online la care a participat, ca invitat special, doamna Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel