Data publicării:

MBDA, arme, sisteme de rachetă. Comenzi pentru marile puteri mondiale

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Economie
WhatsApp

Pentru al cincilea an consecutiv, compania producătoare de echipament militar MBDA a înregistrat o creştere a comenzilor care au atins în 2017 valoarea de 4,2 miliarde de euro, în timp ce veniturile s-au ridicat la 3,1 miliarde de euro. Până la 31 decembrie 2017, comenzile primite de companie au atins un nivel record de 16,8 miliarde de euro, oferind grupului o perspectivă de creştere susţinută în următorii cinci ani.

Alegeri prezidentiale 2024

În 2017, comenzile de export (2,6 miliarde de euro) au depăşit din nou comenzile primite din ţările de provenienţă ale companiei (1,6 miliarde euro). Acest volum mare de comezi pentru export, obţinut în pofida competiţiei americane tot mai mari în Europa şi în Orientul Mijlociu, confirmă competitivitatea produselor MBDA şi permite companiei să-şi consolideze masa critică în faţa marilor producători americani de rachete.

În mod notabil, comenzile de export în 2017 au inclus contracte cu Qatarul pentru baterii de coastă MCDS şi dotarea cu armament a corvetelor Fincantieri, fără să punem la socoteală armamentul Typhoon pentru Qatar, un contract care este de așteptat să înceapă în 2018. Alte contracte majore câştigate în 2017 includ sistemele VL MICA pentru corvetele GoWind în Egipt, Sea Ceptor pentru fregatele Type 23 în Chile şi Marte pentru patrulele rapide din Emiratele Arabe Unite.

La nivel global, 2017 a fost anul în care, în India, a fost înființată o companie mixtă MBDA și partenerul său indian Larsen&Toubro pentru a răspune nevoilor viitoare ale Forţelor Armate Indiene în urma adoptării de către guvernul de la New Delhi a noii politici "Make in India".

Ce au ales marile puteri din UE 

Pe plan intern, anul a fost marcat în Franţa de primele livrări de rachete de croazieră navale (MdCN) şi rachete cu rază medie de acţiune (MMP) pentru combat terestru. În Marea Britanie, au fost comandate rachete Meteor suplimentare pentru a continua integrarea cu F-35 Lightning II. În Germania, am dat startul oficial al negocierilor cu autorităţile pentru programul TLVS de apărare anti-aeriană şi anti-rachetă, iar în Italia au fost alese rachetele CAMM ER în cadrul operaţiunilor de înlocuire a sistemului de apărare aeriană Aspide.

Cooperarea, în Europa, în materie de tehnologii pentru rachete a înregistrat progrese semnificative în 2017, ceea ce va permite economii importante şi va spori competitivitatea în anii următori.

În acest context, Franţa şi Marea Britanie au lansat faza de concept a programului FC/ASW (viitoarea rachetă de croazieră/ anti-navă), care îşi propune să înlocuiască SCALP/Storm Shadow, Exocet şi Harpoon în ambele ţări.

Noi posibilități de cooperare 

Summitul franco-german din 13 iulie 2017 a deschis posibilitatea de cooperare în sectorul rachetelor de luptă terestre lansate de elicoptere şi de dezvoltare a unui viitor sistem european de luptă aeriană, pentru a cărui funcţionare va fi nevoie de noi paşi înainte în domeniul rachetelor.

În plus, 25 de state membre UE s-au alăturat iniţiativei PESCO care ar trebui să faciliteze lansarea unor programe europene de cooperare. Compania MBDA este mândră să ia parte la primul program de cercetare în domeniul apărării (proiectul Ocean 2020), finanțat de noul Fond de Apărare Europeană, care îşi propune să exploreze noile tehnologii pentru monitorizare maritimă.

Nu în ultimul rând, mai multe proiecte de cooperare cu implicarea Marii Britanii şi a statelor de provenienţă au înregistrat progrese semnificative în 2017 (dotarea avioanelor Typhoon cu Germania, sistemul terestru de apărare aeriană din Italia, sistemul local de apărare aeriană pentru fregatele spaniole F110).

Antoine Bouvier, CEO MBDA, a declarat: "Compania continuă să avanseze pe cele trei direcții strategice: să ofere ţărilor de provenienţă acces garantat la suveranitate tehnologică în materie de rachete; să continue consolidarea europeană; să dezvolte activităţi internaţionale. Împreună, aceste trei elemente contribuie la masa critică a MBDA, care reprezintă capacitatea companiei de a se dezvolta pe termen lung, în condițiile competiției globale. Continuăm să privim cu optimism spre viitor, având ca ţintă – potrivit previziunilor noastre - venituri de 4 miliarde de euro până în 2020. Pentru a susţine această creştere, compania intenţionează să angajeze aproape 1.200 de oameni anul acesta, după ce în 2016 a recrutat 1.000 şi tot atâţia în 2017."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel