Urmărește emisiunea live
Matematicianul american Salman Khan şi Khan Academy, laureaţi ai premiului Prinţesa de Asturias pentru Cooperare Internaţională
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Matematicianul şi inginerul american Salman Khan şi Khan Academy, organizaţie non-profit care oferă educaţie gratuită pe internet prin videoclipuri de matematică, ştiinţă sau istorie, au fost recompensaţi miercuri cu premiul Prinţesa de Asturias pentru Cooperare Internaţională, relatează EFE.

Salman Khan (New Orleans, 1976) a înfiinţat academia în 2008 pentru a oferi metode de învăţare personalizate prin intermediul unor tehnici adaptate fiecărui copil, iar în prezent a ajuns la 60 de milioane de utilizatori din 190 de ţări. Juriul a decis să acorde premiul lui Khan şi platformei create de el în 2008, pentru consolidarea 'unui format original şi transformator' care oferă material gratuit de învăţare, pe internet, pentru toate vârstele şi în orice loc al lumii.

Cu 'o viziune pedagogică inovatoare', Salman Khan a creat un proiect formativ şi complementar pornind de la afirmaţia: 'Trebuie să ştii un singur lucru: poţi învăţa orice', se arată în decizia citită la Oviedo (nordul Spaniei) de preşedintele juriului, fostul ministru al educaţiei şi preşedinte al Comitetului spaniol al Unicef, Gustavo Suárez Pertierra. Salman Khan, a cărui mamă este indiancă iar tatăl născut în Bangladesh, este absolvent al facultăţii de Matematică, Inginerie şi Ştiinţe Informatice la celebrul Institut Tehnologic din Massachusetts (MIT). Khan Academy oferă în peste 30 de limbi străine, exerciţii şi videoclipuri instructive şi o metodă de pregătire personalizată ce permite elevului să înveţe în propriul ritm în cadrul sau în afara clasei materii precum matematica, ştiinţe sau istoria.

Premiul pentru Cooperare Internaţională, la care optau 29 de candidaţi de 15 naţionalităţi, este ce de-al treilea care se acordă dintr-un total de opt premii decernate anual de Fundaţia Prinţesa de Asturias după cel pentru Arte, acordat dramaturgului britanic Peter Brook şi cel pentru Comunicare şi Ştiinţe Umane acordat Muzeului Prado.

Înmânarea premiilor Prinţesa de Asturias va avea loc în octombrie la Oviedo (nord), unde se află sediul Fundaţiei Prinţesa de Asturias, în cadrul unei ceremonii prezidate de regii Spaniei. Premiile Prinţesa de Asturias sunt atribuite anual unor personalităţi din domenii foarte diverse: arte, cooperare internaţională, ştiinţe sociale, comunicare, sporturi, cercetare ştiinţifică şi litere. Fiecare premiu Prinţesa de Asturias constă într-o reproducere a unei statuete realizate de Joan Miro - simbol reprezentativ al premiului - un cec în valoare de 50.000 de euro, o diplomă şi o insignă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel