Măsurile la preţul gazelor naturale trebuie să evite o creştere a consumului, spune un comisar european
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Măsurile la preţul gazelor naturale trebuie să evite o creştere a consumului, spune un comisar european
Măsurile la preţul gazelor naturale trebuie să evite o creştere a consumului, spune un comisar european
Pachetul de măsuri avut în vedere de Uniunea Europeană, ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor naturale, trebuie să evite o majorare a consumului pentru acest tip de combustibil, în contextul în care există o problemă de aprovizionare fără precedent, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Bloomberg. 

Comisia Europeană urmează să propună marţi un set de măsuri care să limiteze impactul provocat de reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti asupra companiilor şi consumatorilor.

Comisarii europeni au discutat posibile soluţii la o reuniune extraordinară care a avut loc duminică, a declarat Kadri Simson într-un interviu pentru cotidianul cipriot Politis.

Majoritatea statelor UE militează pentru o plafonare a preţului gazelor

Chiar dacă mai mult de jumătate dintre cele 27 de ţări membre UE militează pentru o plafonare a preţului gazelor, ele au opinii diferite cu privire la modalitatea în care ar trebui făcută această plafonare.

Provocarea pentru UE este de a reduce costurile însă în acelaşi timp trebuie să evite...

Provocarea pentru UE este de a reduce costurile însă în acelaşi timp trebuie să evite provocarea de daune pieţei unice şi o majorare a cererii pentru gaze naturale într-un moment în care blocul comunitar vrea să îşi reducă dependenţa de Rusia şi să îşi asigure suficiente stocuri de gaze pentru următorul sezon rece.

'Nu putem planifica o măsură care să conducă la un consum mai mare de gaze naturale, pentru că nu sunt disponibile gaze naturale', a spus Kadri Simson.

Executivul comunitar a semnalat că se gândeşte dacă să propună o legislaţie care ar conduce la o plafonare temporară a preţului gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate. Chiar dacă un astfel de plafon limitat ar putea fi bazat pe măsurile adoptate deja de Spania şi Portugalia, este o variantă contestată de alte state membre.

Şefii de stat şi de guvern din UE vor discuta criza energetică la summitul lor de la Bruxelles

Şefii de stat şi de guvern din UE vor discuta criza energetică la summitul lor de la Bruxelles, din 20-21 octombrie. Chiar dacă este posibil ca liderii europeni să sprijine măsuri destinate consolidării rezilienţei UE şi o mai bună poziţie în negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze, un acord cu privire la plafonarea preţului gazelor este îndoielnic, susţin diplomaţii consultaţi de Bloomberg. 

Citește și - România a ajuns la 91% din capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale (Transgaz)

România avea duminică în depozite peste 2,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce înseamnă aproape 91% din capacitatea de înmagazinare a ţării, a anunţat Transgaz. 

Pragul minim aprobat pentru România în nou regulament al Comisiei Europene este de 80%, iar acesta a fost atins încă de pe 17 septembrie.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirma recent că stocurile comune europene au ajuns deja la 84%, ceea ce înseamnă mai mult decât obiectivul fixat pentru a scăpa de dependenţa de combustibilii fosili din Rusia.

Între timp, importurile de gaze făcute de România au scăzut cu peste 20% în primele opt luni din 2022, faţă de perioada similară a anului trecut.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că tendinţa se va menţine pentru întreg anul. în plus, producţia internă de gaze naturale va creşte cu aproape 2% faţă de anul trecut. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel