Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Măsurile din energie adoptate joi de Guvern fac rău sectorului și încalcă legislație europeană, susține fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, susține că măsurile din energie adoptate joi de Guvern fac rău sectorului și încalcă legislație europeană

Alegeri prezidentiale 2024

„Ca si analist care a vazut in presa masurile adoptate astazi pe energie consider ca Romania nu ar fi trebuit sa ia nicio decizie inainte de a vedea propunerile Comisiei Europene de reformare a pietei, masuri ce urmeaza sa fie publicate saptamana viitoare. Cred ca ne-am grabit si am gresit din nou.

Sub rezerva ca nu am vazut textul publicat al deciziilor de astazi in Monitorul Oficial consider, ca o prima reactie, ca masurile adoptate fac rau sectorului si nu bine. Orice idee de piata si de apartenenta la Uniunea Energetica Europeana par suprimate sau suspendate. Multa legislatie europeana este incalcata.

Desi era un moment greu in care ar fi trebuit sa fim uniti, solidari, europeni si pragmatici, anticipez ca avocatii de litigii vor avea, din pacate, mult de lucru in urmatoarele luni. Precizez ca nu am avut nicio implicare in grupurile de lucru/formatele de consultare pe subiectul acestor masuri”, susține Răzvan Nicolescu, într-un text postat pe Facebook.

 

Modificare OUG 27. Virgil Popescu a spus ce se întâmplă cu plafoanele de consum pentru populație

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a susținut în această seară o conferință de presă împreună cu Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, și Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Într-o conferință de presă de joi seara, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a venit cu detalii privitoare la modificarea ordonenței de urgență 27: 

„În această seară am aprobat modificările la ordonanţa 27. Aş vrea să vi le prezint dumneavoastră aici, practic se extinde perioada de aplicabilitate a ordonanţei 27, de la 1 septembrie anul acesta, deci practic, de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Ăsta este primul, prima schimbare, practic schema acolo în per ansamblu, practic, schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023, prima modificare a ordonanţei 27.

Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între zero şi 100 de kilowaţi oră consum. Preţul este de 68 de bani pe kilowatt, practic acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între zero şi 300 de kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. Între zero şi 300 de kilowaţi, acelaşi plafon, în interiorul aceluiaşi plafon practic încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie.

Practic, preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon, diferenţa între 255 şi 300 la preţul din contract. Pentru mediul economic, pentru instituţiile publice rămâne un leu pe kilowatt, spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi, un leu pe kilowatt pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile, industriile alimentare, celelalte instituţii publice, 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să îi stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică“, a precizat ministrul Energiei.

„La gaze naturale, 31 de bani rămâne acelaşi preţ pentru populaţie pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat, ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus. În iarna trecută populaţia avea un plafon, dacă vă aduceţi aminte de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum. Poate că nici noi nu am exemplificat.

Deci nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum. De altfel, la gaze naturale, pentru populaţie preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat şi este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ pentru CET-uri. Pentru consumul non-casnic, vorbim de acelaşi preţ de 37 de bani pe kilowatt, pentru cei care.... sunt aceleaşi condiţii ca în ordonanţa 27, consumă până în 50.000 de megawaţi anual. Se introduce în plus o modalitate de a încuraja furnizorii să îşi caute energie mai ieftină şi să nu aştepte ca statul să deconteze indiferent ce sumă.

Practic, uitându-ne împreună cu OPCOM şi cu ANRE, cu Ministerul de Finanţe, absolut toţi din piaţă, şi să vedem exact preţurile medii ale tranzacţiilor, s-a stabilit un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. Practic, tot ce este peste 1.300 de lei dacă furnizorul nu este suficient de competitiv să-şi caute energie şi crede că i se poate deconta absolut orice cantitate, nu va mai beneficia de de bani de la bugetul de stat. De asemenea, se descurajează tranzacţiile succesive.

Uitându-ne în piaţă, şi am mai spus acest lucru, faimoasa trecere a energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul şi ajunge la furnizor pentru a creşte preţul artificial, preţul energiei electrice sau al gazului natural va fi de data aceasta foarte dur sancţionată, pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piaţă şi practic va fi sancţionată cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care ANRE acum o are la dispoziţie pentru a putea să o aplice“, a mai spus, în conferința de presă, ministrul Virgil Popescu, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel