Măsuri preventive în gestionarea substanțelor periculoase

SSM sau domeniul Protecției Muncii urmărește îndeaproape riscurile și îmbunătățirea continuă a măsurilor de protecție în ceea ce privește substanțele periculoase.
Prin substanțe periculoase legea definește substanțe (sub formă lichidă, solidă sau gazoasă) care, în urma expunerii directe sau prin alte forme de contact sau prin reacții chimice cu diferite substanțe, pot avea un efect dăunător imediat sau pe termen lung asupra sănătății oamenilor. Aceste substanțele periculoase pot fi folosite direct în anumite industrii, dar pot apărea și ca urmare a unor procese tehnologice sau de producție.
Conform Sondajului European privind Condițiile de Muncă realizat la nivelul Uniunii Europene în 2015, 17% dintre angajații din UE au menționat că "au fost expuși la produse sau diverse substanțe chimice timp de cel puțin un sfert din programul lor de lucru". De asemenea, conform Sondajul european în rândul întreprinderilor privind riscurile noi și emergente (ESENER-2), 38% din întreprinderile din UE au raportat prezența unor substanțe chimice periculoase (lichide, gazoase sau sub formă de praf) la locurile de muncă.
Tendințele îngrijorătoare din mediul de lucru au dus la o mai atentă evaluare riscuri SSM, dar și la implementarea anumitor măsuri: interzicerea, limitarea și supravegherea atentă a utilizării unor substanțe considerate foarte periculoase, dar și luarea de măsuri de siguranță sporite pentru o mai bună gestionare a substanțelor periculoase. În contextul evoluției industriale și tehnologice, gestionarea adecvată a substanțelor cu potențial periculos este esențială atât pentru sănătatea angajaților, cât și pentru protejarea mediului înconjurător.
Pentru a proteja sănătatea angajaților, este esențial să se cunoască substanțele periculoase folosite și să se înțeleagă pericolele asociate cu acestea. Această cunoaștere formează baza unui management eficient al riscurilor. În urma evaluării riscurilor, ținând cont și de categoriile vulnerabile de angajați (femei gravide, tineri, persoane cu diverse afecțiuni), este important să se ia toate măsurile pentru eliminarea sau reducerea la maxim a riscurilor. Procesul de SSM nu se oprește aici, întrucât este nevoie de o monitorizare continuă și postevaluare pentru analiza eficienței măsurilor luate.
Expunerea sau contactul cu substanțele periculoase pot avea o serie de efecte novice asupra organismului uman, dintre care menționăm cele mai frecvente: alergii sau reacții ale pielii, iritații ale mucoaselor (nas, ochi), boli respiratorii, cancer, malformații congenitale, arsuri, sufocare.
Măsurile de prevenire a expunerii la substanțe periculoase
Prevenția este obiectivul principal în SSM, de aceea se pune foarte mult accentul pe informarea, educarea și responsabilizarea angajatilor, dar și a angajatorilor.
În primul rând, toți actorii implicați trebuie să cunoască:
Rezultatele proceselor de evaluare riscuri și toate pericolele la care sunt expuși angajații
Măsurile de prevenție care urmează a se lua / au fost deja luate
Acțiunile de prevenție și protecție pe care trebuie să le respecte angajații
Procedurile de monitorizare, raportare și evaluare
Responsabilii din cadrul companiei
Primul ajutor și măsurile de urmat în caz de urgență.
Instruirea adecvată a angajaților este un pilon important în gestionarea corectă a substanțelor periculoase. Acest proces oferă angajaților cunoștințele și abilitățile necesare pentru a identifica pericolele, pentru a se proteja și pentru a acționa în mod responsabil în ceea ce privește substanțele periculoase. Instruirea ar trebui să fie continuă și să țină pasul cu noile substanțe și tehnologii. Prin acest proces de educare, lucrătorii sunt conștienți de potențialele riscuri, pot identifica semnele de pericol, învață să utilizeze corect echipamentul de protecție și să aplice măsurile necesare în caz de urgență.
Echipamentul individual de protecție este esențial pentru protejarea angajaților împotriva expunerii la substanțele periculoase. Utilizarea corectă a acestuia nu doar reduce riscul de expunere a unei persoane, dar contribuie și la crearea unui mediu de lucru sigur, în care regulile sunt respectate.
În privința echipamentului de protecție individual, angajatorul este obligat de lege să:
Să pună la dispoziție gratuit tot echipamentul necesar
Echipamentul să răspundă riscurilor existente
Să asigure instructajul de folosire pentru echipamentul de protecție
Să asigure condiții pentru depozitare, dezinfectare, curățare și întreținere a echipamentului.
Un alt aspect în prevenirea expunerii la substanțe periculoase îl reprezintă manipularea, depozitarea corectă și transportul substanțelor periculoase, precum și etichetarea și semnalizarea corectă a zonelor de depozitare. Procedurile de manipulare și depozitare a substanțelor periculoase trebuie să fie strict reglementate, și adaptate la grupa de substanțe în cauză.
Planul de urgență este practic un răspuns bine coordonat și rapid la orice tip de incident, care poate preveni escaladarea situației și poate proteja atât angajații, cât și mediul înconjurător.
Un plan de urgență bine elaborat și implementat contribuie la:
Timpi de reacție foarte scurți, datorită procedurilor clare
Protejarea angajaților prin evitarea sau minimizarea expunerii la substanțe periculoase
Limitarea pagubelor materiale și prevenirea de pierderi majore
Protejarea mediului
Conformitatea cu reglementările în vigoare.
Pe lângă cele de mai sus, mai există câteva măsuri de care trebuie ținut cont: supravegherea medicală continuă a lucrătorilor prin controale regulate, colaborarea cu autoritățile și cu organizațiile de reglementare, colaborarea cu firme specializate de SSM / protecția muncii.
În concluzie, este imperativ ca atât angajatorii, cât și angajații să colaboreze activ în aplicarea și respectarea măsurilor preventive. Această colaborare este esențială pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur și pentru protejarea mediului, reflectând angajamentul comun față de siguranța și sănătatea în muncă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News