Măsuri anti-Covid din cauza unei noi variante. Care este prima țară care le-a reintrodus
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Israel este prima țară care reintroduce măsuri anti-Covid, toate persoanele care se internează trebuie să facă un test PCR.

Decizia a fost luată după ce, săptămâna trecută, au fost raportate în medie 136 de cazuri noi de Covid pe zi, care pot fi atribuite variantei Pirola. În prezent, în Israel, există 1.081 de infecții confirmate, o creștere de 13,4% față de săptămâna precedentă.

Potrivit raportului, numărul tot mai mare de cazuri grave reprezintă un motiv de îngrijorare.

Cu toate acestea, încă nu s-a dovedit că varianta duce efectiv la mai multe cazuri de îmbolnăviri grave sau la mai multe decese. Însă omul de știință britanic Francois Balloux, care conduce catedra de bioinformatică la University College London, vorbește despre „cea mai puternică tulpină Sars-CoV-2, de la apariția lui Omicron”. Iar British Medical Journal (BMJ) scrie că Pirola are „cel puțin la fel de multe mutații ca Omicron”.

OMS a clasificat Pirola în categoria variantelor aflate sub supraveghere din cauza numărului foarte mare de mutaţii ale proteinei Spike pe care o poartă.

Potrivit lui Balloux, Pirola are 30 de mutații în proteina Spike cu care virusul pătrunde în celulele umane. Astfel, ea ar putea ocoli protecția imunitară acumulată prin vaccinare sau infecție.

Varianta a fost detectată pentru prima dată pe 24 iulie, în Danemarca. Au existat cazuri și în SUA, Elveția, Africa de Sud, Israel, Canada, Franța și Marea Britanie, printre altele.

”Chiar și în cel mai rău caz, în care BA.2.86 a declanșat un nou val mare de cazuri, nu ne așteptăm la boli și decese grave comparabile cu începutul pandemiei, când s-au răspândit Alfa, Delta sau Omicron.” a precizat Francois Balloux, cercetător britanic.

Și în România, numărul cazurilor noi de Covid s-a mărit de 5 ori față de perioada similară a lunii precedente, arată datele furnizate de Ministerul Sănătății.

În săptămâna 28 august – 3 septembrie au fost 4.772 de cazuri noi, cu aproape 1.500 mai multe decât săptămâna anterioară.

În ultima săptămână INSP a raportat 12 decese. Creșterea cazurilor noi de COVID-19 în România a reînceput la jumătatea lunii iulie, iar din august s-a înregistrat o accelerare continuă, arată libertatea.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel