Data actualizării:
Data publicării:

Masca redevine obligatorie în mai multe regiuni ale Spaniei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Cinci regiuni din Spania au anunțat reintroducerea regulilor care fac obligatorie purtarea măștilor de protecție în unitățile de sănătate, în urma unei creșteri a cazurilor de gripă și COVID-19 în perioada sărbătorilor, transmite Reuters.

În regiunea Valencia, rata infecțiilor respiratorii a crescut la 1.501 de cazuri la 100.000 de locuitori între 26 decembrie și 1 ianuarie - al doilea cel mai ridicat număr raportat, în acea săptămână, după Castilla-La Mancha.

Autoritățile sanitare din Valencia au instruit persoanele cu simptome, precum și profesioniștii din domeniul medical, precum și rudele și prietenii din sălile de așteptare să poarte măști pe termen nedeterminat.

De asemenea, s-a lăsat posibilitatea extinderii acestei reguli și în alte zone unde se adună persoane cu sănătate vulnerabilă.

Catalonia, regiune vecină, a impus, de asemenea, purtarea măștii în centrele de sănătate, în timp ce Aragonul, la nord, a emis aceeași instrucțiune, adăugând că "recomandă în mod deosebit" lucrătorilor și cetățenilor în general să utilizeze măștile în spațiile publice, în special în locuri închise.

Murcia, de pe coasta de sud-est, a introdus, de asemenea, obligativitatea purtării măștii, în timp ce Galicia, din nord-vest, a recomandat utilizarea măștilor.

Spania a fost printre ultimele țări europene care au renunțat la cerințele de purtare a măștilor de protecție în urma pandemiei de COVID-19, oamenii fiind sfătuiți să le poarte în transportul public până în februarie anul trecut și în centrele de sănătate și farmacii până în iulie.

Potrivit ultimului raport epidemiologic al Institutului de Sănătate Carlos III din Spania, gripa, COVID-19 și Virusul Respiratorului Syncytial (RSV) circulă pe scară largă în comunități, gripa fiind cea mai răspândită, iar sugarii și persoanele în vârstă fiind cel mai predispuși spitalizării.

În ultima săptămână a lui decembrie, 953 de cazuri la 100.000 de locuitori au prezentat simptome de afecțiuni respiratorii acute în centrele de sănătate primară din întreaga țară, comparativ cu 922 în săptămâna anterioară, în timp ce ratele de spitalizare au arătat o creștere mai accentuată decât anul precedent.

Asociația medicilor de familie din Spania a cerut ca purtarea măștii să fie obligatorie în centrele de sănătate din întreaga țară. Ministrul sănătății a convocat o întâlnire a autorităților sanitare regionale și, conform presei locale, va propune introducerea unor reguli obligatorii în întreaga țară, săptămâna următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel