Mărturia unei brigăzi ucrainene de pe front: Situația este extrem de dificilă. Bombardează fără milă
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol ce declarații a făcut brigada ucraineană.

Luptele din jurul unui oraș strategic din estul Ucrainei au devenit ”extrem de dificile”, potrivit unei unități militare ucrainene.

Oficialii Brigăzii 24 Mecanizate din Ucraina au declarat că au fost trimiși în orașul Ceasiv Iar, în timp ce Rusia continuă să lanseze ”atacuri frontale în masă” asupra așezării cheie.

Ceasiv Iar se află la vest de Bahmut și a fost în centrul unor atacuri intense ale Rusiei din februarie, după ce orașul Avdiivka, aflată în apropiere, a căzut în mâinile forțelor Moscovei.

Desfășurarea are loc în timp ce Moscova a declarat că a doborât peste 100 de drone ucrainene în unele părți ale Rusiei și în Crimeea ocupată în cursul nopții, iar oficialii au declarat că o persoană a fost ucisă în atac.

Avansul Rusiei în Donbas a luat constant amploare de la începutul anului 2024, iar forțele cu resurse insuficiente ale Kievului se luptă să țină linia.

Atunci când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, obiectivul său declarat a fost să cucerească întreaga regiune Donbas, formată din Donețk și Luhansk.

Forțele Moscovei par să-și fi concentrat atacurile recente asupra orașului Ceasiv Iar, care avea o populație de aproximativ 12.000 de persoane înainte de război. Pierderea orașului de pe deal ar face ca orașele ucrainene din Donbas să fie și mai vulnerabile la atacurile rusești.

Punct important în război

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), capturarea de către Rusia a Ceasiv Iar ar fi ”semnificativă din punct de vedere operațional”. Aceasta ar oferi forțelor Moscovei poziții favorabile din care să lanseze ofensive împotriva orașelor Kosteantînivka și Drujkivka, orașe care formează partea sudică a unei centuri defensive ucrainene.

Din zorii zilei de vineri, Rusia a făcut trei încercări de a se apropia de trupele de lângă Ceasiv Iar și Klishchiivka, a declarat Statul Major al Ucrainei într-o actualizare operațională.

Brigada 24 Mecanizată, care a fost relocată în Ceasiv Iar, a declarat joi seara: ”Situația în și în jurul orașului este extrem de dificilă. Inamicul organizează în mod constant atacuri frontale masive și, de asemenea, încearcă să ocolească așezarea dinspre nord și sud”.

Aceasta a adăugat că forțele ruse ”bombardează fără milă” zona.

În urma eșecurilor Ucrainei din ultimele luni, SUA au fost nevoite să își reevalueze poziția cu privire la utilizarea armelor donate împotriva teritoriului rus.

Pentagonul a acordat permisiunea forțelor de la Kiev de a folosi arme furnizate de SUA asupra unor ținte militare din Rusia, oriunde în partea cealaltă a graniței - nu doar pe teritoriul rusesc de lângă Harkov, în estul Ucrainei.

Autorizația a fost acordată luna trecută de președintele Joe Biden, iar oficialii de la acea vreme au declarat că aceasta se aplica doar țintelor din apropierea orașului. Pentagonul a declarat acum că nu se limitează la zonele din apropierea Harkovului.

Separat, autoritățile din Selîdove, un oraș situat mai la sud în regiunea Donețk, au declarat că două persoane au fost ucise și trei rănite într-un atac aerian rusesc. Guvernatorul regional a cerut evacuarea populației.

Au fost vizate rafinăriile de petrol ale Rusiei

Între timp, Rusia a declarat că a doborât peste 100 de drone ucrainene și a distrus șase ambarcațiuni fără pilot într-un val de atacuri desfășurate în cursul nopții.

Oficialii din Krasnodar - una dintre cele mai vizate regiuni din Rusia - spun că au fost incendiate clădiri administrative de la o rafinărie de petrol din Ilsky. Două persoane au fost rănite, iar incendiul a fost între timp stins.

O persoană a fost ucisă de dărâmături căzute în orașul Krasnodar, a declarat guvernatorul local.

Statul Major al Ucrainei a declarat că forțele sale de apărare au ”lovit cu succes o serie de instalații de rafinare a petrolului și alte ținte importante” în atac.

Acesta a precizat că dronele au atacat rafinăriile de petrol din Afipsky, Ilsky, Krasnodar și Astrakhan și că au fost efectuate lovituri asupra stațiilor radar și a centrelor de informații electronice din regiunea Breansk și din Crimeea ocupată, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel