
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscută și sub numele de Sărbătoarea Luminii, asociată cu noroc și bucurie, și este însoțită de respectarea unor tradiții. În popor, această sărbătoare mai este cunoscută sub denumirile Vovidenia sau Ovidenia, nume folosite în special în Moldova, Muntenia și Oltenia.
Această sărbătoare este în strânsă legătură cu simbolurile luminii, precum candela, lumânarea, focul și soarele. Conform obiceiului, în ziua de 21 noiembrie, credincioșii trebuie să aibă candela aprinsă în locuință, iar focul să ardă în cămin pe parcursul întregii nopți, considerându-se că aduce noroc în viața copiilor din fiecare familie. Acest moment devine o ocazie specială pentru credincioși să-și îndrepte rugăciunile către împlinirea celei mai mari dorințe pe care o au.
Se spune că vremea din ziua sărbătorii oferă indicii despre viitor: soarele și seninătatea prezic o vară uscată și secetoasă în anul următor, norii pot prevesti molime, iar prezența ninsorii indică o iarnă extrem de rece.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului simbolizează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții săi, Sfinții Ioachim și Ana, conform crestinortodox.ro. Cei doi sunt recunoscuți pentru credința lor profundă în Dumnezeu și pentru faptul că nu aveau copii. Datorită dorinței lor de a avea o familie completă, ei s-au rugat cu fervoare lui Dumnezeu pentru ca acesta să le ofere bucuria de a deveni părinți. Ioachim și Ana au făcut promisiunea că, în cazul în care vor avea un copil, îl vor aduce la Templu și îl vor dedica Domnului. Arhanghelul Gavril li s-a arătat, anunțându-le că vor avea o fiică pe nume Maria.
Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, cel mai sacru loc din Templu, unde doar arhiereul intra o dată pe an. Maria a rămas în Templu timp de 12 ani. Detaliile cele mai relevante despre această sărbătoare importantă pentru creștini se regăsesc în "Protoevanghelia" și "Evanghelia după Iacov".
Deși nu a fost oficial instituită, sărbătoarea exista deja înainte de secolul al VI-lea. Sfântul Grigorie de Nyssa a făcut o mențiune despre aceasta în secolul al IV-lea. Data de 21 noiembrie marchează sfințirea unei biserici cu acest hram în anul 543 (biserica construită de împăratul Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului).
Biserica a hotărât ca pe 21 noiembrie să fie permis consumul de pește.
VEZI ȘI: Care sunt zilele cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2023 https://www.dcnews.ro/care-sunt-zilele-cu-dezlegare-la-peste-in-postul-craciunului-2023_937968.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- De ce nu a mai fost difuzată emisiunea „În gura presei”. Imagini cu Mircea Badea, surprinse în toiul nopții
- Sociologul Gelu Duminică: Boala de care sufăr e una tare ciudată. Habar nu am dacă o să apuc 47 de ani
- Reacția adorabilă a unui cățel din rasa Pomeranian care iubește să se joace în zăpadă / video
- Ești mai fericit dacă ai copii? Iată ce arată studiile
- Postarea bulversantă, virală pe Facebook: M-au lăsat să mor, atât au putut ei face pentru mine. Am fost ucisă de medici, prieteni, rude, oameni care au tăcut
- Știați ce meserie a avut tatăl Mirelei Vaida?! Fratele ei și-a urmat părintele. „Îmi doresc foarte mult să îmi cresc și copiii în cultul ăsta”
- Horia Brenciu a făcut 7 ore de la București la Brașov. ”Am simțit fiecare denivelare a Văii Prahovei. Fiecare gropiță!”
- Chirieac „traduce” scrisoarea USR transmisă Comisiei Europene după ce DNA a decis anchetarea Ioanei Mihăilă, Florin Cîțu și Vlad Voiculescu în dosarul vaccinurilor
- HOROSCOP 2024 Berbec. Surprize financiare! Mercur și Venus te susțin. Vezi previziunile complete
- Mutare importantă la vârful DNA! Chirieac: Mi se pare o știre foarte bună