Marşul Anti-Sărăcire. CNS Cartel Alfa protestează la Cotroceni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Angajaţii din educaţie, noi proteste în toată țara: Le-a ajuns cuţitul la os!
Angajaţii din educaţie, noi proteste în toată țara: Le-a ajuns cuţitul la os!
Sindicalişti ai Confederaţiei Naţionale Cartel Alfa protestează vineri, începând cu ora 11:30, la Palatul Cotroceni, aceasta fiind ultima acţiune din cadrul 'Marşului Anti-Sărăcire', care a debutat pe 17 octombrie.

Preşedintele confederaţiei, Bogdan Iuliu Hossu, a afirmat joi că reprezentanţii CNS Cartel Alfa vor merge la Administraţia Prezidenţială, 'pentru a aminti preşedintelui' că în calitate de şef al CSAT 'trebuie să declare stare de urgenţă energetică'. 'Tocmai pentru ca să se controleze preţurile la energie şi pentru noi cetăţenii, dar şi pentru economie, pentru că altfel economia va avea ca efect, cum vedem deja, închiderea de întreprinderi, deci pierdere a locurilor de muncă, ceea ce este inacceptabil pentru interesul lor', a spus Hossu.

 

Hossu (Cartel Alfa): Salariile nete ar creşte dacă unele taxe sociale ar fi transferate către angajatori

Guvernul ar trebui să transfere către angajatori o parte din taxele sociale plătite acum de către angajaţi, ceea ce ar duce la creşterea tuturor salariilor nete, consideră Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa.

Câteva zeci de sindicalişti, membri ai CNS Cartel Alfa, au protestat, vineri dimineaţa, în faţa Palatului Cotroceni, principalele nemulţumiri fiind legate de scăderea nivelului de trai odată cu creşterea inflaţiei. Întrebat ce ar trebui să se întâmple cu salariul minim, Hossu, care a participat la protest, a răspuns:

'Din punctul meu de vedere şi al confederaţiei, ideal ar fi fost ca majorarea salariului să fie realizată prin transfer de taxe, adică îngheţarea valorii brute şi transferarea unei cote de taxe sociale de la angajat la angajator, ceea ce nu ar fi afectat profund angajatorii, dar, din punctul de vedere al lucrătorilor, pe toată verticala sistemului de salarizare, ar fi o creştere substanţială a valorii nete. Pentru că toţi lucrătorii pleacă acasă cu salariul net, nu cu salariul brut'. În opinia sa, creşterea salariului minim la 3.000 de lei va demotiva salariaţii să facă performanţă.

'Se pare că decidenţii vor o creştere a salariului minim la 3.000 de lei, dar o creştere la 3.000 de lei nu înseamnă decât mărirea, de la 1,4 milioane de lucrători care sunt astăzi la salariul minim, probabil la aproape 3 milioane de lucrători care vor ajunge la salariul minim, adică vor înghiţi şi contractele care sunt în intervalul 2.550 - 3.000 de lei, ceea ce nu e benefic, pentru că demotivează într-o formă clară lucrătorii de a fi performanţi. Dacă toată lumea ia salariul minim, de ce să mai fiu calificat, de ce să-mi asum răspunderi, de ce să-mi risc viaţa de familie pentru interese de serviciu', a arătat liderul sindical.

El a mai spus că lipsa de expertiză şi de experienţă în practică face ca decidenţii să ia decizii populiste şi nu decizii care ar rezolva problemele de fond. Totodată, întrebat până unde se va merge cu protestele, Hossu a răspuns: 'Vom aştepta încă două săptămâni şi, în funcţie de construcţia dialogului social, care n-a prea fost de-a lungul acestui an, vedem cum ne mişcăm mai departe. Să nu uităm că elementele pe care le cerem noi făceau obiectul dezbaterilor în Consiliul Tripartit pentru Dialog Social, în comisiile de dialog social al diferitelor ministere, ceea ce nu s-a întâmplat până la ora actuală. Dacă nu se întâmplă nimic, vom continua şi vom schimba formele de protest, întrucât înseamnă că există o incapacitate de decizie pe partea guvernamentală şi singura soluţie e schimbarea Guvernului'. 

Au protestat și în Piața Victoriei și Piața Revoluției, nemulţumiţi de preţurile ridicate la energie, de neaplicarea Legii Salarizării şi blocarea negocierilor colective

Joi, sindicaliştii CNS Cartel Alfa au protestat în Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei, nemulţumiţi de preţurile ridicate la energie, de neaplicarea Legii Salarizării şi blocarea negocierilor colective.

Conform unui comunicat al confederaţiei, sindicaliştii cer controlul preţurilor şi taxarea extra-profiturilor, creşterea salariilor şi a pensiilor, deblocarea negocierilor colective (modificarea Legii dialogului social) şi aplicarea integral şi fără discriminare a Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, şi a Legii 195/2020, privind statutul personalului feroviar.

Structurile de decizie din cadrul confederaţiei CNS Cartel Alfa au stabilit la începutul acestei luni organizarea unor acţiuni de protest la nivel naţional, deoarece 'costurile aberante la energie şi costurile în creştere ale alimentelor şi ale altor bunuri esenţiale forţează milioane de lucrători să facă alegeri dureroase şi îi împing pe mulţi în sărăcie'.

'În acelaşi timp, atragem atenţia şi asupra faptului că, în contextul actualelor preţuri, foarte multe unităţi economice sunt puse în situaţia de a-şi înceta activitatea, iar cetăţenii români vor fi puşi în situaţii dramatice din cauza superficialităţii cu care este tratată problema la nivel politic', au mai semnalat reprezentanţii CNS Cartel Alfa.

Protestul Cartel Alfa a început pe 17 octombrie sub forma a două caravane care au pornit din zonele Ardeal (Zalău) şi Moldova (Botoşani) spre Bucureşti, cu proteste organizate în localităţi de pe traseu unde există riscuri majore de blocare a unor activităţi de producţie şi pierderea locurilor de muncă. 

Citește și - Protest anti-sărăcie la Guvern. Elena Cristian, analist DC Business: M-aș fi așteptat la un lucru când am văzut oamenii în stradă

Sindicaliştii Cartel Alfa au protestat, joi, în Bucureşti şi cer creşterea urgentă a salariilor şi pensiilor, dar şi reducerea costurilor de trai. 

Elena Cristian, analist DC Business, a avut o reacție privind protestul de la Guvern.

„În mod normal, ar trebui să existe măsuri după acest protest. Așa este mersul în democrație... doar că eu nu am speranțe. Mi se pare că această lipsă de coerență în decizii, în strategii, în ceea ce urmează în cadrul legislativ și așa mai departe ne arată că politicienii care ne conduc nu au soluții în criza energetică, criza prețurilor și în tot ceea ce ne așteaptă în această iarnă. Sunt puțini oameni la protest, dar nemulțumiții sunt mult mai mulți”, a zis Elena Cristian la Realitatea Plus.

„De ce nu sunt mulți oameni în stradă? Probabil pentru că se gândesc că mai bine stau acasă, că oricum nu se rezolvă nimic. Eu sper să existe soluții coerente. Am văzut că, la nivelul Uniunii Europene, se mai deblochează sume pentru categoriile defavorizate. Sper ca toate aceste lucruri să fie transpuse, în mod corect, și în România. Sper să existe o strategie pe termen lung”, a mai zis Elena Cristian.

„Cât despre protestul de astăzi de la Guvern, m-aș fi așteptat ca măcar un ministru să fie în mijlocul oamenilor, chiar dacă sunt doar câteva sute de români. Putea să fie și un singur protestatar. Trebuia ca oamenii să fie invitați la negocieri sau să iasă cineva să le ceară o listă de revendicări. Nu cred că, în urma acestui protest, se va rezolva ceva”, a mai zis Elena Cristian, analist DC Business, la Realitatea Plus. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel