Data publicării:
MÂRȘĂVIE! Ești bolnav? Dai un apartament de 70.000 euro și ești rezolvat. De tot, sub pământ
Singurătatea-i grea povară, mai ales dacă ajungi să nu te mai poți mișca.
În rândurile mai jos vă prezentăm cazul unei pediatre care a ajuns să nu-și mai poată mișca corpul după ce a făcut atac vascular cerebral. A căzut pe sobă și acolo a rămas ore în șir până a descoperit-o cineva. Doar că, din păcate, chiar dacă era pediatră, nu a vrut să meargă la spital decât a doua zi. Suficient cât să i se dea viața peste cap. Ca cizmarul care nu are pantofi. Nu avusese anterior probleme cu inima pe care să le știe. Au urmat câteva zile de spitalizare, apoi a cerut să vină acasă, iar medicii i-au dat drumul.
De aici a intervenit coșmarul. Femeia în vârstă de 68 de ani ne-a povestit cât de greu este, în ziua de astăzi, să găsești pe cineva care să aibă grijă de tine.
Te spălăm doar în schimbul unui apartament cu trei camere, apartament care valorează cam 70.000 euro
”Găsisem două femei, mamă și fiică, cărora le dădeam 2700 lei pe lună. Veneau opt ore și plecau, deși eu am nevoie să stea cineva tot timpul cu mine. Este nevoie ca cine are grijă de mine să rămână peste noapte. Nu au vrut. Au zis doar dacă le las apartamentul meu de trei camere vor avea grijă de mine. Eu nu am copii, dar nici nu vreau ca munca mea de-o viață să rămână pe mâna unor necunoscute. Am vrut să le ofer un salariu, dar nu le-a convenit”, a povestit pediatra pentru DC News.
Femeia nu se mai poate mișca. Când îi schimbă pampersul, țipă de durere. Când o mișcă dintr-o parte în alta, urlă cât o mai țin puterile. Când trebuoe să o îmbrace, este o altă provocare. Când pică din pat e un coșmar. Încearcă să mănânce singură, dar jumătate de ciorbă o dă prin pat. Nici vorbă să stea în șezut. În miez de noapte, când rămâne singură, sună la vecini ca i-a căzut plapuma și îngheață de frig. Avea nevoie de cineva care să stea în permanență cu ea în casă: s-o spele, să-i dea pastilele, cam 20 la număr..., să-i dea să mănânce și să stea de vorbă cu ea. Singurătatea este groaznică mai ales când nu te mai poți mișca, mai ales când nu te mai poți duce nici măcar la baie.
Dacă mergi s-o vizitezi, îți vorbește doar de cățelul care stătea cu ea în apartament. Acum este la țară neavând cine să aibă grijă de el. I-a rămas doar o fotografie cu cățelul înrămată lângă televizor. Mi-l arată mândră.
”Vreau să-l aduc cu mine. Găsesc eu o cale să am grijă de el. Era unicul care îmi ținea companie. Venea la picioarele mele și stătea acolo cuminte”, a povestit femeia care nici de ea nu mai are cum să aibă grijă.
Între timp, găsise o femeie pe care a angajat-o câteva zile. Dar se comporta cam urât cu ea și nu s-au înțeles. Îi dădea un salariul de 1100 lei. Veți spune că este puțin, că-n Italia dacă ești badantă, câștigi o mulțime de bani. Dar un pensionar cu aproximativ 2000 lei, nu are cum să plătească mai mult un salariu.
Din fericire, pediatra se află acum la un centru de recuperare. Și foarte bine că-i acolo pentru că, deși este pandemie, femeile care veneau pentru ”probă” la job-ul de îngrijitoare, nu aveau nicio treabă să poarte mască de protecție și mănuși. Ce dacă aveau acolo un om cu imunitatea făcută praf, dependent de 20 de pastile? Banul să iasă și un apartament de 70.000 euro. Ce dacă este pandemie?... Cu atât mai bine, în mintea lor, fără mănuși și mască, desigur, de-abia moare omul mai repede și se gândeau să devină, peste noapte, din îngrijitoare... ”latifundiare”.
Cum recunoaștem semnele unui AVC?
Pacienții sau aparținătorii își pot identifica după o metodă simpla simptomatologia AVC. Dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș explică: "Viața unei persoane care a suferit un AVC depinde de secundele care se scurg și de rapiditatea cu care aceasta ajunge la o unitate spitalicească unde poate primi îngrijirea potrivită pentru a elimina riscurile de deces sau invaliditate. Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morți între bănuiala apariției unui AVC și telefonul dat la 112. Cum ne putem da seama că o persoană din jurul nostru trece prin asta? Prin metoda supranumită FAST care este vitală și care ar trebui să fie cunoscuta de cât mai multă lume."
FAST este un acronim format din primele litere ale celor mai importante simptome ale unui AVC: F este de la Față căzută și asimetrică, A de la Amorțirea brațelor și picioarelor, S de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparținător sesizează simptomele, este timpul să sune urgent la 112. "Atenția fiecăruia dintre noi la cei din jur și reacția imediată în caz de pericol nu trebuie să țină cont de timpuri sau de temeri, pentru că, așa cum obișnuim noi, medicii din domeniul neurologiei și neurochirurgiei, să spunem: Timpul este creier!", declară dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș.
Dintre pacienții cu AVC, aproximativ 30% decedează în primele 30 de zile, iar 30-35% vor rămâne cu un grad de dizabilitate care îi va face dependenți de îngrijirea unei alte persoane sau îi va împiedica să își mai desfășoare activitatea profesională.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News