Marinescu: „Gaura neagră” despre care se vorbea foarte puțin. O secție care nu raportează deloc infecții... e clar că nu e de pe Pământ
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto: Facebook Dr. Adrian Marinescu
Foto: Facebook Dr. Adrian Marinescu
Dr. Adrian Marinescu a atras atenția, la conferința organizată în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”,  asupra importanței diagnosticării corecte a infecțiilor intraspitalicești și raportării acestora.

Jurnalistul Val Vâlcu a moderat marți, 15 februarie, conferinţa organizată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, în colaborare cu Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”.

Directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, dr. Adrian Marinescu, a amintit, înainte de toate, de perioada în care "orice răceală se trata cu antibiotic, măcar de poftă câteva zile." "Cred că niște îmbunătățiri există.", a adăugat el.

Dr. Adrian Marinescu a explicat că, "încă din anii 90, și mai ales în ultimii 10 ani, infecțiile intraspitalicești erau practic *gaura neagră* despre care se vorbea foarte puțin. În general, când un spital raporta mai mult decât trebuie, se considera că e un spital cu probleme. Ori, cred că realitatea este momentul în care ai un procent, care nu e mare, dar care îți arată foarte clar ce infecții cu germeni multirezistenți sunt și unde te afli."

"O secție de Terapie Intensivă care, la un moment dat, nu raportează deloc aceste infecții, e clar că ori nu este de aici, de pe Pământ, ori are o subdiagnosticare evidentă.", a subliniat el.

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Amenințare majoră pentru sănătate: Care sunt efectele apariției superbacteriilor. Rafila: Trebuie să reducem consumul antibioticelor!

"În România, cifrele arătau extrem de bine și fără să aibă legătură cu realitatea"

"Și cred că nu se întâmplă doar în România. Diferența e că, în România, cifrele arătau extrem de bine și fără să aibă legătură cu realitatea. Institutul Matei Balș a încercat să vină în ultimii ani cu o diagnosticare corectă. În momentul în care ai mijloace prin care să pui acest diagnostic, lucrurile devin mai simple. Dacă le raportezi și știi de unde pleci, cred că poți să fii un exemplu pentru ceilalți. Vreau să cred că din acest program pilot la asta vom ajunge. În primul rând, vom avea un diagnostic corect pentru infecțiile nosocomiale sau pe care le putem numi infecții asociate actului medical și, de aici, vom discuta de cum putem gestiona partea legată de antibiotice.", a explicat directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, dr. Adrian Marinescu, în cadrul conferinței.

Potrivit lui, "s-a ajuns într-un punct în care și medicul de familie, și orice medic, prescrie antibiotic fără să plece de la o relație de cauzalitate." "Practic, prescrie pe principiul *Mai bine să fie în plus decât pe minus*, ori se pare că avem și reacții adverse și clar, ducem la o creștere a rezistenței.", a mai spus medicul.

"Eu cred că lucrurile vor merge foarte bine cu acest program și că peste trei sau cinci ani vom avea și niște efecte care să fie mult mai clare. După Covid și când nu ne vom gândi decât ca la o amintire.", a conchis dr. Adrian Marinescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel