Marii dezvoltatori imobiliari se gândesc de două ori înainte să mai angreneze investiții de sute de milioane de euro în București
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
 Foto Pexels
Foto Pexels
Cu PUZ-urile (Planurile Urbanistice Zonale) suspendate în instanță de aproape doi ani și cu un PUG (Plan Urbanistic General) redactat pe vremea mandatului lui Iliescu, care este și în pericol de a fi suspendat, instanțele sunt cele care decid acum dezvoltarea urbană a Bucureștiului, care este blocată (și de facto, și de jure).

Termenele lungi, baza legislativă incoerentă, teama de ingerența politicului, toate acestea îi fac pe marii dezvoltatori să se gândescă de două ori înainte să mai angreneze investiții de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea Capitalei și mulți dintre ei se gândesc să-și relocheze proiectele în alte orașe sau chiar și în alte țări. Deși o frână era necesară pentru a stopa dezvoltarea haotică a orașului, aceasta nu poate fi decât o pauză, iar reluarea dezvoltării urbane trebuie să fie un proces transparent, coerent și legal. 

Blocajul urbanistic din București are soluții legale. Experții au explicat cauzele, mizele și soluțiile legale pentru deblocarea situației urbanistice din București. 

Ceea ce este cert este că transferul preogrogativelor în domeniul urbanismului către instanțele de judecată nu este o soluție. Andrei Diaconescu, cofondator al One United Properties, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din București, este de părere că „Instanța devine arhitect șef, primar și urbanist. E anormal ca instanța să decidă dezvoltarea urbanistică a Capitalei.” Dezvoltarea urbană trebuie să fie rezultatul unui proces de planificare, care să implice experți în domeniu, autorități și investitori, iar scopul acesteia trebuie să fie bunăstarea locuitorilor. 

Experții care au participat la dezbatere au ajuns la un consens: redactarea și adoptarea unui nou PUG este un element esențial pentru deblocarea situației. În pofida acestui consens, împărtășit de atfel – cel puțin la nivel retoric – de autoritățile locale din București, tot procesul pare o saga interminabilă, cu termene limită permanent depășite și fricțiuni și orgolii care nu țin cont de interesele bucureștenilor. 

„Planul Urbanistic General (PUG) introduce o anumită transparenţă la nivelul Bucureştiului. Acum este realizat în proporţie de 20%, dar ar putea să fie definitivat în curând. Acum, contractul pentru realizarea PUG stă între primar şi Universitatea Ion Mincu şi trebuie semnat de primar”, a spus Emil Ivănescu, preşedintele OAR (Ordinul Arhitecţilor din România) – filiala Bucureşti. Daniel Moreanu, coordonator al firmei de avocatură Moreanu Law, este de părere că „Prefectura, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi instanţele de judecată ar trebui să reprezinte o presiune suficientă pentru a mişca situaţia”, însă până acum această presiune nu a fost suficientă pentru a se face noul PUG. 

Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect șef al Capitalei, consideră că s-a ajuns într-o fază în care orașul nu mai e guvernabil și spune că nu se înțelege că dezvoltatorii și administrația sunt în aceeași tabără, nu în opoziție.

Adrian Ioniţă, avocat specializat pe sectorul imobiliar, este de aceeași părere. Președintele Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti este de părere că situația nu mai poate continua așa și nici nu mai întrevede soluții viabile la nivel local.

Declarațiile au fost făcute la dezbaterea organizată recent de Ziarul Financiar în parteneriat cu BREC- Bucharest Real Estate Club.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel