Maria Tănase și Constantin Brâncuși, o poveste de dragoste ca o "Pasăre Măiastră". S-au iubit două zile şi două nopţi în atelierul lui din Paris
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Constantin Brâncuşi şi Maria Tănase / Foto: captură YouTube
Constantin Brâncuşi şi Maria Tănase / Foto: captură YouTube
Beatrice Rancea și Claudia Motea au vorbit la Interviurile Spectacola și DC News despre spectacolul ”Brâncuși, dragostea mea”. Printre altele, au amintit şi despre femeile pe care marele sculptor le-a iubit, printre care şi inegalabila Maria Tănase. Iubirea dintre cei doi nu a ţinut mult dar a fost furtunoasă, intensă şi cu năbădăi.

Claudia Motea, actor, regizor, dramaturg, poet, scenarist și producător a fost prezentă, alături de Beatrice Rancea, regizor şi coregraf, în studioul Spectacola pentru a vorbi despre...iubirile lui Brâncuşi. Dintre multele femei pe care le-a iubit marele sculptor, una se remarcă în mod deosebit: relaţia cu Maria Tănase, legendă vie peste timp şi fenomen unic în muzică românească. "Iubirile lui Brâncuşi sunt cu totul şi cu totul inedite, pline de savoare, sunt foarte picante şi sunt oferite din toată inima în acest spectacol "Brâncuşi, dragostea mea", un spectacol inspirat din cartea mea, "Brâncuşi, mon amour" care deja a apărut într-o primă ediţie. Brâncuşi şi iubirile lui poate să fie un subiect tabu. De obicei, îl asociem pe Brâncuşi cu Poarta sărutului, Masa tăcerii şi Coloana infinitului. Dar dacă e să facem un salt în viaţa lui, în inima lui, descoperim lucruri cu totul inedite care, pur şi simplu, ne impresionează, ne fascinează şi ne stârnesc curiozitatea de a descoperi şi mai multe. Brâncuşi a iubit femeile foarte mult, dar cred că mai important este că toate femeile care l-au întâlnit şi mă refer, în primul rând, la cele celebre, au fost atrase de el precum fluturii de lampă" spune Claudia Motea.

Când două arte se întâlnesc, se naşte Iubirea

Fiecare femeie iubită de Brâncuşi are povestea ei în spate, toate sunt diferite. Însă o iubire de neuitat a fost pentru artist Maria Tănase. Nu conta că între cei doi era o diferenţă de peste 30 de ani. Când a ţinut dragostea cont vreodată de vârstă? Maria l-a cunoscut la Pavilionul României de la Expoziția Universală. Acolo unde avea să susțină un recital pentru a-i promova expoziția. Dacă la început s-au iubit nebuneşte şi au petrecut două nopţi împreună, departe de lume, în atelierul lui din Paris, în timp, "văpaia" s-a stins şi a lăsat loc doar amintirilor. "Relaţia lui Brâncuşi cu ea a fost una tumultoasă care a durat doi ani. La început se iubeau nebuneşte. Maria Tănase l-a cunoscut la Paris pe când ea avea doar 25 de ani iar el avea 62 de ani. Întâlnirea lor a fost electrizantă. Au fugit împreună şi au stat ascunşi în atelierul lui unde s-au iubit două zile şi două nopţi cu patimă oarbă. Brâncuşi îi spunea Mariei, la început, că atunci când o aude cântând ar fi în stare să dăltuiască o pasăre măiastră pentru fiecare cântec românesc. Însă la sfârşitul relaţiei, spune despre Maria că este o Casandră antică, o bocitoare profesionistă, demnă numai pentru trântori."

Ea l-a părăsit în 1939. Brâncuși era dezamăgit de cariera ei lăutărească iar ironiile lui începuseră să devină deranjante. Îi adora vocea și visa să facă din ea o cântăreață de operă la Paris. Dar, prea târziu. El s-a stins în 1957. Iar ea și-a deschis o școală de muzică în Târgu-Jiu, acolo unde voia să-și trăiască ultimii ani din viață lângă sculpturile lui.

Vezi şi: Beatrice Rancea și Claudia Motea, despre iubirile lui Brâncuși, la Interviurile Spectacola și DC News

Mai multe dezvăluiri despre iubirile lui Constantin Brâncuşi, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel