Marga: România va vorbi pe o singură voce la Summit
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Prezent la Chicago, pentru Summit-ul NATO, ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, duminică, că ”România va vorbi pe o singură voce", precizând că a cooperat, la fel ca şi ministrul Apărării Corneliu Dobriţoiu, cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema dosarelor Summitului.

Ministrul de Externe, Andrei Marga a susținut că, în zborul cu avionul de la București spre Chicago, a avut ”discuții îndelungi”, ca de altfel și ministrul Apărării, cu președintele Traian Băsescu, pe dosarele Summit-ului, și că România va vorbi pe o singură voce.

"Şi aici, la Chicago, România va vorbi pe o singură voce, ceea ce este absolut normal", a spus Marga, adăugând, că din punctul său de vedere, drumul spre Chicago ”a fost un drum normal, de oameni dedicaţi direct sarcinilor şi misiunii lor”

Referitor la declarațiile premierului Victor Ponta, de sâmbătă, la lansarea candidaților USL Cluj, despre faptul că Băsescu se reprezintă pe el singur la Summit-ul NATO, ministrul de Externe a arătat că "lucrurile par tensionate, dar în fond nu sunt tensionate, însă mai trebuie lămurite nişte lucruri".

"Nu este vorba de o competiţie între forţele care sunt implicate (în politica externă a României n.r.), ci este vorba despre a chema mai mulţi oameni, mai multe forţe la elaborarea şi implementarea politicii externe, ceea ce poate fi în avantajul României. Trebuie să ne obişnuim cu această lectură mai acurată a Constituţiei şi, desigur, şi cu coabitarea", a spus ministrul Marga, citează Mediafax.

Despre declarația, din urmă cu trei zile a premierului Ponta, potrivit căreia ”România nu va vorbi cu mai multe voci, ci cu o singură voce”, Andrei Marga a precizat că ”Domnul Ponta s-a referit la faptul că preşedintele reprezintă Preşedinţia, cu competenţele pe care i le dă Constituţia. Domnul Ponta este şi el un jurist excelent, care ştie cum este Constituţia şi cum este distribuită puterea, sau decizia cel puţin".

Cât despre declarațiile politice privind repezentarea României la Consiliul European, ministrul de Externe a declarat că, pe plan extern, ele nu dăunează imaginii țării: "Hotărât nu dăunează. Nimeni nu a semnalat, în vreun fel, că e ceva particular. S-o spunem hotărât, coabitarea nu a fost inventată în România, ea se practică şi în alte părţi", adăugând că, în ultimele zile nu a avut discuții cu diplomați și oficiali străini referitoare la aceste declarații, dar că ”unii au şi subliniat că este bine că şi în România politica externă capătă o bază mai largă".

Reiterând că, potrivit Constituţiei, Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia au atribuţii în politica externă, care trebuie să întrunească un cât mai larg consens naţional, fără a contesta însă atribuţiile şefului statului în domeniu, prevăzute de legea fundamentală, Andrei Marga a completat: "Aceasta nu-l exclude pe preşedinte, eu nu aş privi acest lucru ca o competiţie între instanţe, le-aş privi ca o obligaţie a celor care sunt la guvernare, la Preşedinţie, în Parlament, de a conlucra. Se înţelege că atunci când se semnează un Tratat, preşedintele îl semnează, se înţelege că atunci când e vorba de a lua poziţia, numele României într-o chestiune cardinală a vieţii internaţionale, preşedintele o face. Se înţelege că preşedintele numeşte ambasadorii şi aşa mai departe", a explicat Andrei Marga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel