Marga: Articolul din The Economist, aranjament făcut de aici, de pe un deal
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Articolul din The Economist în care se preciza că ministrul de Externe al României a fost ”incapabil” să prezinte agenda țării la Consiliul European este rezultatul unui aranjament făcut în București, de pe un deal, a declarat, duminică, ministrul Andrei Marga, la Realitatea Tv.

”Agenda oficială a țării nu există, există agenda comună a Consiliului. Cred că ei se gândesc la punctele de vedere ale României în problemele care s-au discutat. Iar aceste puncte de vedere le-am evocat și la plecare (...) le-am evocat și în seara primei zilei de Consiliu (...) Niciun jurnalist - cum se pretinde acolo - nu m-a întrebat despre aceasta. Erau cunoscute punctele de vedere ale țării, iar purtătorul meu de cuvânt nu era la Bruxelles”, a declarat Marga, rugat să comenteze afirmația din The Economist, potrivit căreia ar fi fost ”incapabil” să prezinte agenda oficială a României la Consiliul European din 28 și 29 iunie.

”Totul este fără niciun suport, ca să folosesc cuvinte blânde”, a mai spus Marga, care a explicat că a fost sunat de la Londra de cel care se ocupă de clarificarea situației și că există ”aranjamente făcute de aici, de pe un deal. Se aranjează cu un ziarist să se bage cutare chestiune”.

”Cei care au făcut analiza au confirmat că sunt lucruri destul de financiare în joc”, a mai declarat Andrei Marga.

The Economist publica la 29 iunie: ”Bătălia dintre politicienii de top din România a monopolizat dezbaterea publică din țară. Problemele stringente pentru România la Consiliul European, precum absorbția fondurilor structurale și accederea în Schengen, au dispărut din dezbaterea publică. Chiar și ministrul de externe, Andrei Marga, a fost incapabil să prezinte agenda oficială a țării. Întrebat de un ziar din România care este poziția oficială la Bruxelles, purtătorul său de cuvânt a declarat că domnul Marga nu a avut suficient timp pentru a procesa informațiile”.

În replică la materialul din The Economist, MAE preciza într-un comunicat de presă că agenda Consiliului European din 28-29 iunie a fost adusă la cunoștinta opiniei publice în repetate rânduri, inclusiv de către ministrul de Externe. ”Conținutul agendei a fost prezentat pe larg, fiind subiect de dezbatere în mediile politice încă de la sfârșitul lunii mai. Niciun ziarist nu a solicitat ministrului afacerilor externe al României agenda Consiliului, aceasta fiind publică. La astfel de reuniuni, nu există o agendă națională, ci doar agenda comună”, menționa sursa citată.

Potrivit acesteia, ministrul de Externe a exprimat ”aprecieri pe marginea subiectelor ce urmau a fi discutate la Consiliul European, insistând asupra importanței sale istorice și prezentând punctele de vedere ale României. Direcția Comunicare a MAE a furnizat, la rândul său, la cerere, informații disponibile privind Consiliul European. Ministrul afacerilor externe nu a fost însoțit la Bruxelles de purtătorul de cuvânt al MAE, acesta nefiind membru al delegației”, preciza comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel