Mărfurile din Ucraina, decizie UE: S-a mai prelungit un an!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Consiliul Uniunii Europene a hotărât prelungirea până în 2024 a suspendării tarifelor vamale în ce priveşte exporturile Ucrainei în UE.

O veste îmbucurătoare privind mărfurile din Ucraina a venit pe Twitter, din partea Consiliului Uniunii Europene. S-a convenit, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai comerțului, prelungirea cu încă un an, până în iunie 2024, a suspendării tuturor tarifelor vamale, cotelor şi măsurilor de apărare vizând exporturile Ucrainei în UE, informează Agerpres.

Decizia vine după ce, recent, s-a renunţat la embargoul impus de unele state UE, legat de importurile de cereale din Ucraina.

Din iunie 2022, Uniunea Europeană a eliminat tarifele vamale şi alte restricţii pentru exporturile Ucrainei, pentru o perioadă iniţială de 12 luni. Astfel, țările membre din Est au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu mai au acces prin porturile de la Marea Neagră. Măsura a atras după sine nemulţumiri din partea fermierilor, ceea ce a dus la decizia din aprilie a Poloniei şi Ungariei de a restricţiona unele importuri de cereale din Ucraina.

Potrivit celei mai recente decizii a Comisiei Europene, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România şi Slovacia vor interzice până la 5 iunie a.c., în schimbul unor compensații de 100 de milioane de euro, vânzările pe piaţa internă pentru anumite cereale din Ucraina. În schimb, au undă verde pentru tranzit cu scopul de a fi exportate în alte zone.

Parlamentul European a sprijinit deja propunerea care vizează suspendarea tarifelor vamale pentru importurile din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel