Marea Unire, consfinţită în Elveţia. Regina Maria, rol determinant - video
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Steagul României
Steagul României
Invitat la Interviurile DCNews, istoricul Alin Ciupală a explicat cum Regina Maria a reuşit să scoată România dintr-o situaţie extrem de complicată, în momentul în care a fost efectiv dată afară de la Congresul de pace de la Paris.

Istoricul Alin Ciupală a explicat, într-un interviu acordat DC News, cât de important a fost rolul Reginei Maria de după încheierea Primului Război Mondial, atunci când ţara trecea printr-un moment extrem de delicat, fiindu-i respins accesul la discuţiile şi negocierile care se purtau la Congresul de pace de la Paris.

Unirea a fost consfinţită în Elveţia

"Avem documentele diplomatice elveţiene. Pentru că negocierile între România şi marile puteri se poartă în Elveţia. Şi vedem cum s-au derulat aceste negocieri: România are nevoie, în primul rând, de locomotive, are nevoie de materii prime, iar toate aceste lucruri de strictă şi imediată necesitate au fost obţinute oferind, în schimb, petrol. Petrolul a salvat, din nou, România, după 1918. Şi vedem, datorită documentelor diplomatice elveţiene, cum s-au purtat negocierile, ce s-a oferit, cum s-a oferit. Pentru că negocierile cele mai importante nu s-au dus la Paris, s-au dus în Elveţia.[...]", a arătat Alin Ciupală.

Regina Maria, rol determinant

"Rolul Reginei Maria a fost foarte important. Regina Maria a reuşit să reconecteze delegaţia României la discuţia importantă din cadrul Congresului de pace de la Paris. Pentru că, în momentul în care începe conferinţa de pace, delegaţia României are surpriza de a nu fi primită, imputându-i-se semnarea păcii, separate, cu puterile centrale. […] Delegaţia României va fi, pur şi simplu, dată afară de la tratative, iar Ion I.C.Brătianu, în disperare de cauză, deşi nu se înţelesese absolut deloc cu Regina Maria în timpul războiului, va reuşi să treacă peste orgoliul de bărbat şi om politic şi o cheamă, în mod expres, pe regină, la Paris. Iar regina este cea care, în urma unei îndelungate şi obositoare activităţi, reuşeşte să reconecteze România la această dezbatere post-război, discuţie referitoare la cum va arăta Europa după război", a explicat istoricul Alin Ciupală. 

Urmăreşte aici declaraţiile lui Alin Ciupală:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel