Marea problemă cu noua variantă extrem de periculoasă de coronavirus, depistată în Africa de Sud. Bumerang pentru anti-vacciniști
O nouă tulpină SARS-CoV-2, depistată în Africa de Sud, produce îngrijorare printre oamenii de știință. Are o listă lungă de mutații, fiind complet diferită de alte variante care au circulat până acum.
Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi este potenţial extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.
Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului pentru Răspuns și Inovare la Epidemii din Africa de Sud, citat de BBC, a spus că noua variantă prezintă o „constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” de variantele care au circulat până acum, fiind un „salt în evoluție”. Profesorul de Oliveira a spus că au existat 50 de mutații în total și mai mult de 30 la proteina spike, care este ținta majorității vaccinurilor și cheia pe care virusul o folosește pentru a intra în corpul nostru.
Noua tulpină are 32 de mutații în proteina spike, aproximativ dublu față de numărul asociat cu varianta Delta. Mutațiile proteinei spike pot afecta capacitatea virusului de a infecta celulele și de a se răspândi, dar, de asemenea, îngreunează celulele imune să atace agentul patogen.
Așadar, va trebui făcută, cel mai probabil, o adaptare a vaccinurilor astfel încât să ne protejeze de această tulpină extrem de agresivă. Astfel, va fi nevoie de o nouă vaccinare care ar putea fi accesibilă în două-trei luni, în funcție de cât durează adaptarea tehnologiei. În plus, pe tot acest fond și din cauza lipsei vaccinurilor în anumite zone sărace ale lumii, ar putea apărea încă o tulpină și tot așa.
Problemă pentru anti-vacciniști
Mișcarea este următoarea. Degeaba se bucură anti-vacciniștii că au scăpat până acum de vaccin, pe ideea: „oricum vine o altă tulpină!” Da, dar acest lucru nu înseamnă că dispare tulpina tradițională. Delta va continua să ucidă. Faptul că nu te-ai vaccinat te expune oricum la deces sau sechele - boli neurologice, afectarea plămânilor etc. Până ajunge varianta sud-africană în Maramureș, Muntenia sau Oltenia, Delta este deja acolo. Nevaccinații nu au câștigat mare lucru, mai ales că noua tulpină este foarte agresivă.
Nu mai merge cu strategia blatistului
„Aici eu aș pune și o altă problemă. Dacă noua tulpină este mult mai agresivă, iar vaccinurile vor fi îmbunătățite, adică de la aceleași companii, dar pregătită pentru această tulpină foarte agresivă, cine are prioritate la vaccinare? Eu cred că oamenii care s-au vaccinat deja, cei care s-au imunizat primii pentru tulpina tradițională. Trebuie să se păstreze ordinea în care s-a făcut prima vaccinare acum un an. Te-ai opus științei, ai avut convingeri, nu veni acum la un eventual nou vaccin care ar lupta cu o noua tulpină extrem de agresivă”, a zis jurnalistul Val Vâlcu. Nu mai merge cu strategia blatistului.
Mulți vor să fie blatiști, adică să beneficieze că se vaccinează fraierii, iar ei să nu se vaccineze, să nu cumva să-i doară mâna sau să facă o bubiță. Dacă se vaccinează ceilalți, ei au scăpat. Nu mai e nevoie să se vaccineze. Asta e strategia blatistului care nu va mai ține în fața unei tulpini agresive. Atunci, anti-vacciniștii vor face coadă la vaccin.
Pe de altă parte, România poate sta liniștită pentru că beneficiază de 120 milioane de vaccinuri
Premierul Florin Cîţu spunea, acum câteva luni, că țara noastră nu a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, acestea fiind doar comandate în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene.
„Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor", spunea Florin Cîțu în urmă cu câteva luni.
Mai explicit, România nu a luat vaccinurile, de același fel, într-o singură tranșă. La anul, probabil vom avea vaccinuri îmbunătățite pentru noile tulpini, iar țara noastră va beneficia de ele tocmai pentru că au fost comandate, la timp, 120 milioane, pe vremea când unii nu înțelegeau „ce facem, domnule, cu atâtea doze”, ca și când pandemia se termina mâine.
Noua variantă deja este în Europa
A fost confirmat primul caz de infectare în Europa cu noua variantă „mutant” de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, care are mutații ce ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală. Cazul a fost descoperit în Belgia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News