Data publicării:

Marea controversă a școlilor din Capitală. Prof. Andreia Bodea: E o problemă uriașă. Sunt câteva excepții / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prof. Andreia Bodea, directorul Colegiul Naţional I. L. Caragiale din Capitală, a vorbit despre problemele actuale ale învățământului, subliniind nevoia de reformă și îmbunătățire, în special în ceea ce privește programul școlar și resursa umană. 

Profesoara Andreia Bodea a vorbit despre provocările învățământului și a explicat că viața elevilor s-a diversificat, aceștia având multe activități după școală. Lipsa unui număr suficient de școli care să permită tuturor elevilor să învețe dimineața limitează timpul liber necesar pentru pregătire. Deși la Colegiul Naţional I. L. Caragiale toți elevii studiază dimineața, acest lucru este o excepție în București, unde multe școli încă funcționează în schimburi.

„Cum vedeți prioritățile învățământului? Ce merge bine, ce nu merge foarte bine, pe ce ar trebui să se accentueze în abordarea aceasta extraordinar de complexă și complicată a procesului de învățământ?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.

„Aș începe cu faptul că viața elevilor s-a diversificat atât de mult, ei au atât de multe lucruri de făcut după ce pleacă de la școală, încât faptul că ei nu pot învăța toți dimineața - nu este un număr suficient de școli, în așa fel încât ei să aibă după-amiaza liberă pentru pregătire - este o problemă uriașă.

Din fericire, la Caragiale, toată lumea învață dimineața. Sunt câteva excepții în București, Caragiale este una dintre ele. Deci, faptul că încă există școli unde se învață în schimburi este o problemă și este este o problemă mare.

Ține de numărul de școli, de clădiri și de resursa umană.”, a spus prof. Andreia Bodea. 

2. -imagine fara descriere- (andreia-bodea_75595900.jpg)

Ce se întâmplă cu masa caldă

Profesoara Andreia Bodea a explicat că elevii petrec mult timp la școală, apoi au diverse activități extracurriculare, ceea ce îi face să ajungă acasă târziu, fără posibilitatea unei mese în timpul zilei. Ea a subliniat că, deși exista un program ce includea o masă caldă, acesta nu mai este implementat, cel puțin la școala Caragiale, deși ar exista spațiu pentru o sală de mese. 

„Faptul că petrec la școală foarte mult timp, după care pleacă și nu se duc direct acasă, cum ne duceam noi, faptul că nu le putem oferi posibilitatea de a lua o masă. Ei vin la 8:00 la școală, pleacă la 15:00, se duc la un sport, ajung acasă la 19:00.”, a spus prof. Andreia Bodea. 

„Dar era programul acesta cu „Cornul și laptele”, cu o masă caldă. Ce se mai întâmplă cu el?”, a întrebat Sorin Ivan.

„Nu se mai întâmplă nimic, cel puțin la Caragiale nu se mai întâmplă nimic. Caragiale ar fi avut spațiu să aibă sală de mese și mi-aș fi dorit ca ei să poată lua o masă. Așa au mers lucrurile. Nu mai este școala care era acum 30 de ani, unde copiii de la școală se duceau 90% direct acasă.”, a spus prof. Andreia Bodea. 

„S-a discutat mult pe tema asta și lucrurile au rămas așa"

Profesoara a explicat că, deși s-au purtat multe discuții, situația a rămas neschimbată. Ea a subliniat importanța găsirii unor soluții care să satisfacă toate părțile implicate și a evidențiat problemele legate de resursa umană, inclusiv comportamente inadecvate în rândul cadrelor didactice.

„Dacă ați face o cerere către minister, către instituții, nu ar fi ecou sau nu ar ecou sau nu ar merita inițiată o discuție pe tema asta?”, a întrebat Sorin Ivan.

„Ba da, dar s-a discutat mult pe tema asta și lucrurile au rămas așa. Găsim soluții în așa fel încât să mulțumim pe toată lumea. Ăsta este un alt aspect. După aceea este resursa umană, adică vedem cu toții, deși este o categorie socio-profesională foarte numeroasă, vedem, totuși, că există multe derapaje de comportament și în zona cadrelor didactice, există blocaje și dificultate de a intra în sistem, există aceeași dificultate de a părăsi sistemul în momentul în care nu mai este dorit și nu mai ești binevenit acolo.

Este clar că este nevoie de un mentorat, este nevoie de niște oameni cum noi am avut deși nu se chemau mentori. Era de la sine înțeles, când intrai ca tânăr profesor într-o școală, erai luat sub aripa șefului de catedră, în sensul bun, și îndrumat, și corectat.

Acum nu se mai întâmplă așa cum se întâmpla.”, a spus prof. Andreia Bodea la emisiunea DC Edu, de pe DC News, DC News TV și Părințișipitici.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel