Marea Britanie somată de ONU în privința arhipelagului Chagos
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Bază militară britanico-americană în arhipelagul Chagos
Bază militară britanico-americană în arhipelagul Chagos
Marea Britanie a suferit miercuri o înfrângere în Adunarea generală a ONU, unde o majoritate de ţări i-a cerut să retrocedeze în termen de şase luni insulelor Mauritius arhipelagul Chagos, unde se află o bază britanico-americană strategică, relatează AFP.

Iniţiată de Mauritius, o rezoluţie în acest sens, care nu este obligatorie dar are o puternică valoare politică, a fost adoptată cu votul a 116 ţări, şase votând împotrivă - printre care şi SUA - iar 56 alegând să se abţină.

Ţările africane au votat masiv în favoarea rezoluţiei, în timp ce europenii au afişat poziţii divergente, împărţiţi între susţinerea unui ţări membre a UE şi respectarea dreptului internaţional.

Litigiu vechi


Arhipelagul Chagos se află în centrul unui litigiu vechi de cinci decenii, după decizia britanică de a separa în 1965 acest arhipelag de insulele Mauritius şi de a instala aici o bază militară comună cu SUA, pe principala insulă, Diego Garcia.

Insulele Mauritius şi-au obţinut independenţa în 1968. Marea Britanie a expulzat în jur de 2.000 de locuitori din Chagos în Mauritius şi Seychelles pentru a face loc bazei militare. Din 1975, Mauritius a iniţiat mai multe proceduri judiciare pentru a obţine returnarea insulelor Chagos.

"Colonialismul nu mai poate fi tolerat", a spus prim-ministrul din Mauritius, Pravind Jugnauth, exprimându-şi regretul că Londra nu a ţinut cont de avizul emis de Curtea internaţională de justiţie (CIJ).

Această instanţă a apreciat, la sfârşitul lui februarie, într-un aviz consultativ, că Londra trebuie să pună capăt administrării Chagos "în cel mai scurt termen".

Dosarul adus în fața ONU



Avizul rămânând fără urmare, Mauritius a decis să ducă dosarul în faţa Adunării generale a ONU, chiar dacă deciziile sale nu au forţă de lege internaţională, precum deciziile Consiliului de Securitate.

Ambasada britanică la ONU, Karen Pierce, a subliniat că acest dosar este o problemă bilaterală şi a insistat asupra "rolului vital" al bazei militare pentru securitate în regiune, inclusiv pentru Mauritius.

În avizul lor, judecătorii celei mai înalte jurisdicţii a ONU au estimat că Marea Britanie a separat "ilicit" arhipelagul Chagos de insulele Mauritius.

În 2017, numai 15 ţări, printre care Marea Britanie şi SUA, au votat împotriva solicitării Mauritius de sesizare a CIJ.

În 2016, Marea Britanie a prelungit până în 2036 un contract cu SUA de utilizare a bazei militare. Aceasta a jucat un rol strategic cheie în timpul Războiului Rece, iar apoi a fost utilizată în anii 2000 în timpul conflictelor din Irak şi Afganistan.

Vezi și: Bulgaria vrea să nu mai depindă de gazele rusești

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel