Marea Britanie, cele mai mari investiții militare de la Războiul Rece
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: http://www.military-today.com/
Foto: http://www.military-today.com/
Marea Britanie anunță cea mai mare investiție în domeniul militar de la sfârșitul Războiului Rece. Iată ce a spus premierul Boris Johnson.

Regatul Unit s-a angajat să pună capăt „erei retragerii” prin anunțarea celei mai mari investiții militare de la sfârșitul Războiului Rece, în ciuda crizei de COVID-19 care a lovit economia, deoarece încearcă să-și definească rolul post-Brexit pe scena mondială. Primul ministru Boris Johnson dorește să-și creeze un rol de frunte pentru Marea Britanie, într-o nouă eră de cooperare globală și de liber schimb, susținută de capacitățile militare și cyberspațiale moderne.

Acesta a spus că respectivele cheltuieli reflectă necesitatea de a îmbunătăți capacitățile militare, inclusiv tehnologice, cu planuri pentru o nouă agenție de comandă spațială și inteligență artificială. Într-un discurs adresat astăzi în fața Parlamentului, acesta a prezentat primele concluzii din cea mai mare analiză a politicii externe și a apărării din ultimele trei decenii. Premierul a anunțat 16,5 miliarde de lire sterline (22 miliarde de dolari) pentru militari în următorii patru ani. În prezent, bugetul pentru apărare este de puțin sub 42 miliarde de lire sterline (55,5 miliarde de dolari) pe an.

Marea Britanie se teme de China

„Situația internațională este mai periculoasă și mai competitivă decât în orice moment. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să ne actualizăm capabilitățile”, a spus premierul britanic. „Într-o perioadă de incertitudine globală sporită, creșterea continuă a Chinei, diplomația internațională a președintelui SUA Donald Trump și votul din 2016 al Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, ne dorim propriul rol în influența globală“, a mai punctat acesta.

Noul acord financiar vine la doar o săptămână după ce Johnson i-a promis președintelui ales al SUA, Joe Biden, că Marea Britanie este hotărâtă să rămână un aliat de nădejde al SUA. Guvernul a declarat că sporirea cheltuielilor militare va consolida poziția Regatului Unit ca fiind cel mai mare cheltuitor pentru apărare din Europa, al doilea ca mărime din NATO și va permite investiții sporite în domenii precum spațiul cibernetic, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel