Data actualizării:
Data publicării:

Marea Britanie: Camilla va avea o coroană ”interpretată”, fără faimosul diamant Koh-i-Noor

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Coroana de diamant Koh-i-Noor sprijinită pe sicriul Reginei Mame, 2002.Sursa Foto YouTube CNN
Coroana de diamant Koh-i-Noor sprijinită pe sicriul Reginei Mame, 2002.Sursa Foto YouTube CNN

Regina consoartă va fi încoronată oficial pe 6 mai alături de soțul ei Charles al III-lea și va purta o versiune revizuită și corectată a Coroanei Reginei Maria.

Coroana pe care o va purta Regina consoartă, Camilla, în ziua încoronării - programată pentru 6 mai - nu va conține celebrul și controversatul diamant Koh-i-Noor. 

Palatul Buckingham a anunțat detaliile de design ale bijuteriei regale. Va fi o versiune modificată a coroanei Reginei Maria, realizată de Garrard pentru încoronarea din 1911 și comandată de însăși Regina Maria, consoarta Regelui George V.

Ca un omagiu adus Reginei Elisabeta a II-a, coroana va fi fixată cu diamantele Cullinan III, IV și V , parte a colecției personale de bijuterii a regretatei Regine Elisabeta a II-a și adesea purtată de ea ca broșe.

În schimb, nu va exista Koh-i-Noor, care a fost plasat în coroana purtată în 1937, în timpul încoronării lui George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a, de către populara Regină Mamă, soția sa, scrie Rai News.

Diamantul Koh-i-Noor

Diamantul, unul dintre cele mai mari din lume cu cele 105 carate ale sale, a făcut în ultimii ani subiectul unei dispute politice și juridice spinoase cu India, țara în care a fost găsită bijuteria în secolul al XIV-lea. 

Mutarea ulterioară din secolul al XIX-lea în Marea Britanie, ca un ”cadou” pentru regina Victoria, este acum privită ca un ”furt colonial” și o amintire ”dureroasă” a epocii Imperiului. 

Diamantul Koh-i-Noor, care înseamnă ”muntele luminii”, a fost descoperit în minele indiene de la Golconda, a făcut parte din vistieria prinților mogholi, războinici iranieni, conducători afgani și maharaja din Punjab, înainte de a fi donat în 1849 către Regina Victoria de către India Company.

Câțiva oameni au murit pentru posesia sa, dând astfel naștere unei legende a nefericitei pietre prețioase. Atât India, Pakistanul și Afganistanul pretind proprietatea.

”Odată cu alegerea de către Majestatea Sa a coroanei Reginei Maria, este pentru prima dată în istoria recentă când o coroană existentă, mai degrabă decât una nouă, va fi folosită pentru o încoronare de către o regină consoartă, în interesul durabilității și eficienței”, a explicat Palatul Buckingham. S-a întâmplat ultima dată în secolul al XVIII-lea, când regina Caroline, soția regelui George al III-lea, a purtat coroana Mariei de Modena.

Charles și Camilla, în vârstă de 74 și 75 de ani, vor fi sărbătoriți cu o ceremonie solemnă, deși mai puțin maiestuoasă decât cea organizată pentru Elisabeta și Philip la anterioară încoronare din 1953, inclusă într-un program de sărbători de trei zile în Regatul Unit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel