Data publicării:

Marea Barieră de Corali: Apel pentru salvarea ei

Autor: Mircea F. Cristian | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
marea bariera de corali
marea bariera de corali

Guvernul australian a lansat un apel către oamenii de ştiinţă pentru salvarea Marii Bariere de Corali în cadrul unei proiect cu o finanţare de două milioane de dolari australieni, echivalentul a 1,6 milioane de dolari americani, informează marţi DPA.

Este o invitaţie deschisă adresată celor mai străluciţi oameni de ştiinţă... pentru a dezvolta soluţii inovative care vor proteja coralii şi încuraja regenerarea recifelor deteriorate, a spus ministrul australian al mediului, Josh Frydenberg.

Marea Barieră este cea mai mare minune naturală a planetei. Problema este una importantă aşa că este nevoie de decizii curajoase şi trebuie să avem în minte faptul că soluţiile pot veni de oriunde, a mai precizat ministrul.

Cea mai importantă atracţie turistică din Australia

Marea Barieră de Corali este cel mai mare conglomerat de recif de corali din lume şi se întinde pe o suprafaţă mai mare decât cea a Italiei. Este unul dintre cele mai biodiverse ecosisteme de pe planetă şi habitatul a milioane de forme de viaţă marine. Este, de asemenea, una dintre cele mai importante atracţii turistice din Australia, generând venituri de 6,4 miliarde de dolari în fiecare an.

Creşterea temperaturii oceanelor şi degradarea mediului înconjurător au provocat fenomenul albirii pe scară largă a coralilor în ultimii doi ani. Oamenii de ştiinţă spun că, dacă nu se iau măsuri privind schimbările climatice, bariera va fi distrusă în timpul vieţii noastre.

Soluţii inovatoare

Guvernul a făcut apel la oamenii de ştiinţă pentru a identifica soluţii inovatoare care să ducă la regenerarea recifelor şi la stimularea dezvoltării coralilor. Frydenberg a spus că soluţiile pot fi variate, de la reducerea expunerii coralilor la factori de stres, la regenerarea recifului prin plantarea larvelor de corali. Propunerile trebuie să ţină cont de comunităţile aborigene şi băştinaşe, precum şi de vizitatori, operatori de turism, pescuitul în scop recreaţional sau comercial, a spus ministrul mediului din Queensland, Leeanne Enoch.

Anul trecut, guvernul australian a evitat la limită plasarea Barierei pe lista UNESCO a patrimoniului mondial în pericol după ce a promis că va cheltui două miliarde de dolari pentru implementarea măsurilor de protecţie şi administrare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel