Data publicării:

Maramureş: 1.000 de hectare de teren, achiziţionate de fermieri pentru a intra în circuitul agricol

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Peste 1.000 de hectare de terenuri agricole au fost concesionate sau cumpărate de fermierii din judeţul Maramureş pentru a fi introduse în circuitul productiv, îndeosebi pentru cultura legumelor şi culturi cerealiere, a declarat, marţi, pentru Agerpres, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Ioan Pop.

'Peste 1.000 hectare de terenuri agricole au fost cumpărate sau concesionate de membrii asociaţiei, fermieri independenţi sau persoane fizice, terenuri care în decursul lunii octombrie-noiembrie vor fi curăţate, arate şi pregătite pentru culturile din primăvara anului viitor. Terenurile sunt aşezate în zona de şes, deal, dar şi în vecinătatea unor cursuri de apă din care se poate asigura uşor irigarea culturilor. (...) Anual, membrii asociaţiei, dar şi fermierii independenţi care au avut un bun în recolte încearcă să-şi extindă culturile, fie cumpărând sau concesionând terenuri. Norocul nostru e că încă se mai găsesc terenuri, preţurile se pot negocia, terenurile sunt amplasate în zone accesibile, se pot lucra şi dacă natura va fi darnică, recolta anului viitor poate fi mulţumitoare', a spus Ioan Pop. Potrivit acestuia, terenurile agricole din vecinătatea cursurilor de apă sunt cele mai căutate pentru că uşurează munca fermierilor.

'Terenurile din zona de şes, îndeosebi cele din zona cursurilor de apă - a râurilor Săsar şi Someş - sunt cele mai căutate, având un mare potenţial în formarea şi exploatarea culturilor. Preţul este acceptabil, însă trebuie să căutăm destul de mult până descoperim un teren corespunzător. Terenul situat în apropierea cursurilor de apă e un pic nisipos ca urmare a inundaţiilor care se mai produc, însă are avantajul imens că de aici putem asigura udarea culturilor pe timpul verii, altfel, fermierii ar fi nevoiţi să transporte apa cu ajutorul cisternelor, aşa cum se întâmplă cu terenurile aflate la mare distanţă de un râu', a spus Ioan Pop.

Conform aceleiaşi sure, preţul unui hectar de teren agricol la şes oscilează între 4.000 şi 6.000 de euro, iar preţul hectarului de teren din zona de deal oscilează între 2.000 şi 3.000 de euro. În judeţul Maramureş există în exploatare aproape 7.000 hectare de terenuri destinate culturilor legumicole, domeniu care s-a relansat în urmă cu zece ani după o perioadă serioasă de declin, iar faptul că pe piaţă şi în târguri legumele autohtone sunt apreciate a crescut suprafeţele cultivate şi achiziţionate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel