MApN: Revin speculațiile nefondate cu privire la așa-zise "pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor" - Foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
MApN: Revin speculațiile nefondate cu privire la așa-zise "pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor" - Foto Pexels
MApN: Revin speculațiile nefondate cu privire la așa-zise "pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor" - Foto Pexels
MApN arată că în mediul online circulă un document reprezentând o adresă trimisă de Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ. MApN transmite că aceste speculații nu au nicio legătură cu realitatea.

"Revin speculațiile nefondate cu privire la așa-zise "pregătiri pentru mobilizarea rezerviștilor"

În spațiul online circulă documentul din imagine, reprezentând o adresă trimisă de Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj către Asociația Medicilor de Familie din același județ.

Speculațiile care acreditează ideea că acest document ar fi o dovadă a pregătirilor de mobilizare a rezerviștilor militari, pe care autoritățile statului român le-ar face pe ascuns, în contextul războiului din Ucraina, nu au nicio legătură cu realitatea.

De fapt, potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, Direcțiile de sănătate publică transmit centrelor militare zonale și județene anual, până la data de 1 noiembrie, tabele cu cetățenii bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 35 ani care au afecțiuni medicale incompatibile cu serviciul militar. Detalii, aici: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/77597,art. 47.

Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviștilor reprezintă o activitate cu caracter permanent, la termenele prevăzute de lege și nu are legătură cu situația de securitate din apropierea granițelor României.

Astfel de încercări de inducere în eroare a opiniei publice cu privire la derularea activităților curente din domeniul pregătirii populației pentru apărarea țării au mai existat și au fost semnalate prompt de structurile de informare publică ale MApN. Detalii aici: https://url24.top/DmbJs, https://url24.top/KqLbP, https://url24.top/eYMoI, https://url24.top/LfqqE, https://url24.top/DpKHp.

Reiterăm recomandarea de a verifica știrile apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist prin instrumentele puse la dispoziție de către MApN în ceea ce privește informarea publicului atât pe site-ul oficial al instituției (în secțiunile "Comunicate de presă" și pe platforma "InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/"), cât și pe canalele oficiale din Social media. Sursa https://inforadar.mapn.ro/tema25/index.php #InfoRadar #FakeNews #Informarepublică #MApN, se arată în postarea MApN.

 

Citește și - Forţele Aeriene Române au detectat rachetele rusești de croazieră care au survolat luni Republica Moldova

Ministerul Apărării a anunţat, luni, că Forţele Aeriene au detectat trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Ţintele aeriene au survolat şi spaţiul aerian al Republicii Moldova.

“Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spaţiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul  orar 8.05-9.09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Ţintele aeriene au survolat şi spaţiul aerian al Republicii Moldova”, a transmis, luni, Ministerul Apărării.  

“Țintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea”

“Ţintele aeriene în discuţie nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO. Radarele de supraveghere şi cercetare din cadrul Forţelor Aeriene Române fac parte din sistemul de comandă şi control naţional al României şi al NATO şi asigură informarea şi avertizarea timpurie a decidenţilor militari şi politici din România şi din Alianţă”, a mai transmis sursa citată.   

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale “condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a ţării vecine”.  

“Acţiunile brutale de astăzi, care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internaţional umanitar şi, implicit, a Cartei Naţiunilor Unite”, a mai transmis Ministerul Apărării. Vezi știrea aici!

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel