MApN aduce un omagiu victimelor Holocaustului la ”Yad Vashem”. Vasile Dâncu: Avem responsabilitatea să nu lăsăm ororile Holocaustului să fie uitate
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: mapn.ro
Sursă foto: mapn.ro
Vasile Dâncu, aflat în vizită oficială în Israel, a adus un omagiu victimelor Holocaustului.

”În ultima zi a vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Israel, ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a depus vineri, 16 septembrie, o coroană de flori la Monumentul martirilor și eroilor Holocaustului din Ierusalim și a vizitat Memorialul „Yad Vashem”.

„Atât la nivelul instituțiilor statului, cât și la nivel individual, avem responsabilitatea de a acționa astfel încât ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate și să nu mai fie vreodată posibile”, a precizat ministrul apărării în discuțiile cu experții de la Memorialul „Yad Vashem”.

Dâncu a participat la aprinderea Flăcării Veșnice

Vasile Dîncu a făcut cunoscut că încurajează măsurile active și sistematice de prevenire, combatere și sancţionare a radicalizării şi discursului instigator la ură, precum și a oricăror forme de negare şi distorsionare a Holocaustului, a manifestărilor antisemite și xenofobe şi a tuturor formelor de intoleranţă.

În cadrul Muzeul Holocaustului, demnitarul român a participat la ceremonia oficială de aprindere a Flăcării Veșnice și a depus o coroană de flori în Sala „Aducerii-Aminte”, apoi a vizitat  Memorialul Copiilor și a semnat în Cartea de Onoare.

În mesajul său, ministrul a menţionat, printre altele, angajamentul constant al României în ceea ce priveşte condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului evidențiind, totodată, că răspunderea față de istoria recentă este obligatorie, astfel încât tragedia victimelor Holocaustului să nu fie repetată”, a transmis MApN într-un comunicat. 

Israelul explodează după remarcile ministrului rus Lavrov făcute la adresa lui Zelensky

Ministrul israelian de Externe Yair Lapid a cerut scuze din partea lui Serghei Lavrov, numind comentariile sale ”o greșeală istorică teribilă”, într-un interviu acordat site-ului de știri israelian Ynet. ”Este o declarație de neiertat, scandaloasă”, a adăugat el.

Lavrov, în timpul unui interviu acordat televiziunii italiene duminică seara, a susținut că Zelensky, fiind evreu, ”nu neagă elementele naziste din Ucraina”, repetând o linie împinsă de președintele rus Vladimir Putin pentru a justifica invadarea Ucrainei în februarie, potrivit Newsweek.

”Remarcile ministrului de Externe Lavrov sunt atât o declarație de neiertat, cât și o eroare istorică teribilă”, a spus Lapid pe Twitter. El a mai transmis că ”Evreii nu s-au sinucis în Holocaust”.

Kremlinul a spus în repetate rânduri că unul dintre obiectivele sale cheie în invadarea Ucrainei vecine este ”de-nazificarea” Ucrainei. Putin a acuzat Guvernul ucrainean că a comis genocid împotriva populației de limbă rusă din Ucraina, fără a oferi dovezi pentru afirmațiile sale.

Răspunzând lui Lavrov, Ucraina a acuzat Moscova că aceasta caută justificări pentru ”uciderile în masă ale ucrainenilor”.

Mikhail Podolyak: ”Rusia este succesorul legal al ideologiei naziste”

”Declarațiile antisemite sincere ale lui Lavrov, acuzațiile evreilor în cel de-al Doilea Război Mondial și Holocaust sunt o dovadă suplimentară că Rusia este succesorul legal al ideologiei naziste. Încercând să rescrie istoria, Moscova caută pur și simplu argumente care să justifice masacrele ucrainenilor”, afirmă Mikhail Podolyak, un consilier ucrainean al biroului prezidențial, într-o declarație pe Twitter. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel