Data actualizării:
Data publicării:

Update: Prima reacţie de la vârful NATO / MApN a găsit bucăţi dintr-o dronă rusească la 2,5 km de Plauru, în Tulcea

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Ministerul Apărării Naţionale a trimis o echipă de cercetare în zona localităţii Plauru, duoă ce autorităţile locale au transmis că ar putea fi resturi de dronă rusească în zonă. 

Update: Premierul Marcel Ciolacu a salutat, sâmbătă, solidaritatea aliaţilor din NATO, după ce au fost descoperite noi fragmente de dronă pe teritoriul României.

"Salut solidaritatea aliaţilor noştri din NATO în urma evenimentelor recente de-a lungul frontierei româno-ucrainene. Monitorizăm cu cea mai mare atenţie evoluţia şi acţionăm pentru creşterea securităţii aeriene a României, în vecinătatea zonei de război, în strânsă colaborare cu aliaţii noştri", a scris prim-ministrul pe Twitter.

Update: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat solidaritatea Alianţei cu România, într-o convorbire la telefon cu preşedintele României, Klaus Johannis, după ce bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul ţării.

Într-un mesaj postat sâmbătă pe reţeaua socială X, oficialul NATO a spus că nu există niciun indiciu al intenţiei de a lovi NATO, dar atacurile sunt destabilizatoare.

"Salut decizia SUA de a desfăşura mai multe avioane F-16 în cadrul politicii aeriene a NATO. Suntem solidari cu România", a scris Stoltenberg, conform Agerpres.

Update: "Vorbim despre fragmente dintr-o dronă similară cu cele folosite de armata rusă, găsite într-o altă locaţie decât cea de marţi seara. Aceste informaţii au fost transmise prin Comenduirea Garnizoanei Tulcea a Ministerului Apărării Naţionale, de către autorităţile locale. Noi avem dislocaţi în zonă militari pentru misiuni de cercetare în zona localităţii Plauru. Ei s-au deplasat în locaţiile aproximative indicate şi au găsit la 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru astfel de fragmente, de care vă spuneam, care fac parte dintr-o dronă similară cu cele folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari. Elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză şi expertizare tehnică şi, evident, doar în urma acestei analize vom putea stabili cu certitudine sau cu maximum de certitudine provenienţa şi elemente care ţin inclusiv de... Aţi întrebat mai devreme când au ajuns aceste elemente, aceste fragmente pe malul românesc al Dunării, sper ca expertiza să poată să ofere indicii despre acest lucru.

Aş vrea să spun, foarte important, Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate aceste atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre, aflate foarte aproape de graniţa României. Trebuie să le spunem pe nume acestor atacuri, sunt crime de război, sunt atacuri nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. La fel de important este că rămânem, forţele MApN, rămân în continuare în alertă şi vom continua cercetările în zonele aflate în proximitatea acestor locaţii şi suntem în contact permanent şi cu structurile aliate pe care le informăm în timp real cu privire la aceste situaţii", a declarat  Constantin Spînu, directorul de comunicare al Ministerului Apărării, într-o intervenţie la  Antena 3, conform Rador.

Acesta spune că cel mai probabil este vorba de o nouă dronă. 

"Cel mai probabil... Haideţi să răspundem... că o să creăm din nou astfel de contradicţii şi nu cred că este cazul în această situaţie. Este o nouă locaţie, la o distanţă destul de mare de prima locaţie. Deci, cel mai probabil, este vorba despre o altă dronă, însă cu certitudine vom şti după ce se va finaliza expertiza tehnică", a mai spus Spânu. 

- ştirea iniţială - 

Sâmbătă, 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar, fiind crime de război.

Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre.  

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real, transmite MApN într-un comunicat de presă.

Klaus Iohannis a reacţionat rapid. L-a sunat pe Jens Stoltenberg

 

"Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război.

Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre!

În acest context, am avut astăzi o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-am informat cu privire la noile evoluții, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România și a reasigurat că Alianța Nord-Atlantică și Aliații sunt pe deplin alături de România, așa cum a fost dovedit, de exemplu, și de recenta decizie a SUA de a spori prezența sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliție Aeriană din țara noastră.

Așa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată și beneficiază de cele mai puternice garanții de securitate din întreaga noastră istorie", a transmis Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel