Manifestații la Ankara. Protestatarii îi cer demisia lui Erdogan / VIDEO
Scăderea lirei turcești a generat proteste la Ankara. Manifestanții îi cer demisia președintelui Edogan.
Mii de cetățeni turci au ieșit în stradă la Ankara nemulțumiți de situația economică a țării. Manifestanții cer demisia întregii guvernări, inclusiv demisia preşedintelui Erdogan.
Este de menționat că astăzi lira turcească s-a prăbuşit cu 15%, la un minim istoric de 13,45 unităţi pentru un dolar, înainte de a atenua declinul, înregistrând a doua cea mai slabă evoluţie din istoria sa, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a apărat reducerile recente ale dobânzilor şi s-a angajat să câştige ”războiul de independenă economică”, în pofida criticilor şi a apelurilor de inversare a politicii monetare, transmite Reuters.
Erdogan a presat banca centrală pentru o relaxare agresivă a politicii monetare cu scopul de a stimula exporturile, investiţiile şi crearea de locuri de muncă, chiar dacă inflaţia a accelerat la aproape 20%, iar deprecierea lirei s-a accentuat, erodând profund veniturile turcilor.
Opoziția a cerut alegeri anticipate
Mulţi economişti au spus că reducerea dobânzilor este nesăbuită, în timp ce politicienii din opoziţie au cerut alegeri anticipate.
Cu toate că lira a recuperat jumătate din pierderile de marţi, fiind tranzacţionată la 12,485 unităţi pentru un dolar, în ultimele 11 zile a consemnat cea mai slabă evoluţie de după 1999.
Banca centrală a redus dobânda cheie cu un total de 4 puncte procentuale, începând din luna septembrie, făcând ca randamentele reale să fie puternic negative, ân timp ce practic toate celelalte bănci centrale au început să înăsprească politicile monetare sau se pregătesc să o facă.
Lira turcească a consemnat în acest an cea mai slabă performanţă comparativ cu restul monedelor din cauza unui experiment prematur al preşedintelui Erdogan, consideră analiştii.
Partidul AK al lui Erdogan scade în sondajele de opinie, înainte de alegerile programate să aibă loc până la jumătatea anului 2023, reflectând costurile de viaţă mult mai ridicate.
Şi faţă de moneda unică europeană lira turcească a coborât la un nou minim record, de peste 15 unităţi pentru un euro. Erdogan şi-a apărat luni seara politica, afirmînd că dobânzile mai mari nu vor reduce inflaţia, o opinie neobişnuită pe care o susţine de ani de zile, potrivit Deschide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News