Manifestații în Turcia. Poliția a tras cu gaze lacrimogene în niște femei care protestau / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Manifestații în Turcia. Poliția a tras cu gaze lacrimogene în niște femei care protestau   /   Sursă foto: Captură YouTube
Manifestații în Turcia. Poliția a tras cu gaze lacrimogene în niște femei care protestau / Sursă foto: Captură YouTube
Poliția din Turcia a folosit gaze lacrimogene împotriva unor manifestanți din Istanbul.

Poliţia turcă a tras joi cu gaze lacrimogene împotriva mai multor sute de femei care manifestau la Istanbul pentru a denunţa violenţa bazată pe gen şi retragerea Turciei dintr-un un tratat internaţional care protejează femeile, notează AFP.

Manifestanţii au desfăşurat banderole pe care scria că "Vom lupta până vom obţine ceea ce dorim", îndemnând guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan să revină în Convenţia de la Istanbul, potrivit jurnaliştilor agenţiei France Presse.

Turcia a părăsit oficial în iulie acest tratat internaţional, primul care a stabilit norme obligatorii din punct de vedere juridic menite să combată violenţa bazată pe gen. Conservatorii partidului AKP la putere afirmă că tratatul încurajează homosexualitatea şi ameninţă structura tradiţională a familiei.

Alte bannere, pe care scria "Nu tăceţi în faţa violenţei masculine" şi "Păstraţi moralitatea, dar redaţi-ne vieţile noastre", au fost afişate de manifestanţii care au vrut apoi să defileze pe strada Istiklal, una dintre arterele cele mai cunoscute din Istanbul.

Cortegiul a încercat să treacă prin baricadele poliţiei, dar aceasta a răspuns trăgând cu gaze lacrimogene pentru a împrăştia mulţimea. În total, 345 de femei au fost ucise de la începutul anului în Turcia, potrivit platformei We Will Stop Feminicide. În 2020, au fost 410 cazuri..

Mai multe activiste pentru apărarea drepturilor femeilor au declarat pentru AFP că femeile se simt mai în pericol şi mai puţin protejate de când Turcia a părăsit Convenţia de la Istanbul, scrie Agerpres. 

Lira turcească, cea mai gravă scădere de la criza monetară de acum trei ani

Lira turcească a suferit una dintre cele mai grave scăderi de la criza monetară din urmă cu trei ani după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lăudat o recentă reducere a ratelor dobânzilor şi a declarat că ţara se află într-un „război economic pentru independenţă”, transmite Financial Times, scrie Mediafax. 

Moneda, care a scăzut anul acesta cu aproape 40% prin raport cu dolarul american, a înregistrat o scădere de 8,8% şi a străpuns bariera simbolică de 12 lire per dolar, în contextul în care Erdogan a folosit un discurs combativ pentru a-şi expune viziunea asupra economiei ţării. La un moment dat, declinul de marţi a ajuns la cel mai grav nivel din august 2018, când Turcia se confrunta cu o criză monetară. Recent, scăderea atingea circa 7%

„Seamănă cu un film de groază”, spune Enver Erkan, analist al Terra Investment din Istanbul, adăugând că este greu de prognozat cât va mai scădea moneda, având în vedere că autorităţile par dispuse să observe declinul.

Erdogan, cunoscut oponent al ratelor mari ale dobânzilor, a declarat vineri seara că este „mulţumit” după ce banca centrală a redus ratele pentru a treia lună consecutivă, în pofida avertizărilor economiştilor, conform cărora decizia ar alimenta inflaţia, care deja ajunge la o rată anuală de 20% şi nu oferă niciun semn că s-ar opri din a destabiliza ţara (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel